Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ruttna villkor bakom polerad yta

Ikea fortsätter ignorera trakasserierna mot fackligt anslutna i Turkiet. Nu kräver den globala fackliga alliansen bättring.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 22 maj 2013, kl 13:00
På utsidan ser alla Ikeavaruhus likadana ut. På insidan också: samma färger, reklam, varor och mat. Men de anställdas villkor och rättigheter skiljer sig väsentligt beroende på var i världen man befinner sig. I Turkiet har fackligt aktiva tvingats avregistrera sig, de förföljs och hotas. Förra året krävde den internationella fackliga federationen UNI, tillsammans med Unionen och Handels, att Ikea tecknar ett globalt avtal om fackliga rättigheter, som skulle fungera som stöd i kollektivavtalsförhandlingar och stötta de anställdas rätt att bli medlemmar i facket. Ikea lovade runt men höll tunt.

- Ikea vill sprida bilden av det svenska arbetssättet, men vi ser gång på gång att de inte håller vad de lovar. Man skyller på att de Ikeavaruhus som inte följer reglerna är franschise-tagare och att det inte är deras ansvar att följa upp dem, men står det Ikea på utsidan så ska svensk arbetsrätt gälla även på insidan, sade Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande under UNIs globala fackliga alliansmöte, under tisdagen.

I centrum för mötet stod den larmrapport om förhållandena i Turkiet, som UNI Global presenterade för Ikea i våras. I den kunde konstateras att redan vid etableringen av Ikea i Turkiet, har det funnits en aggressiv ton mot facket. Anställda har kallats in på möten och hotats om uppsägning. Man har också hotat om utebliven löneökning om man går med i facket, samt det motsatta om man går ur. Rapporten visar också att både hälsa och säkerhet hamnar långt ned på prioritetslistan. Många varuhus är underbemannade och de anställda tvingas till tunga lyft, ibland så tunga som 30 kilo. Lönerna är låga och inte sällan undviker företaget att betala ut övertidsersättning.

- Det är som Dr Jekyl och Mr Hyde. Å ena sidan vill man representera det genuint svenska med bra kvalitet på möbler och en fin arbetsrätt. Å andra sidan vill man inte ta något som helst ansvar över lagar och regler. Det är ynkligt att de inte ens vill ha en dialog, sade Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

När rapporten presenterades för Inter Ikea, som håller i franchiseverksamheten, var diskussionerna först givande. Man chockerades över innehållet och lovade att vidta åtgärder. Men sedan blev det annat ljud i skällan.

- De kom tillbaka och berättade att de skulle göra en egen utredning. Och vi misstänker att det handlar om att förhala processen. Och snart hamnar vi i ett läge där vi har två rapporter att förhålla oss till, sade Marie Nelving Kihlberg, internationell sekreterare på Unionen.

UNIs globala fackliga allians misstänker också att man i den nya rapporten inte kommer att ställa samma frågor och därför inte få samma bild av de turkiska Ikeavaruhusen.

Inter Ikea har tackat nej till att medverka på UNIs internationella möte som pågår till i eftermiddag. Under dagen kommer man diskutera hur man går vidare med en aktionsplan mot Ikea.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.