
Pensionsbolaget AMF genomförde nyligen en undersökning där man bad 18 personer att under åtta veckor sätta sig in sin tjänstepension. Resultatet var nedslående.
- Inte en enda person lyckades komma underfund med hur mycket de faktiskt kommer att få ut vid sin pensionering. Och den här undersökningen är talande för befolkningen. Vi möts dagligen av personer som är intresserade men har en total brist på kunskap om hur det fungerar. Det är oroväckande, säger Martin Düring, analyschef på AMF.
Och vem är det egentligen som har ansvar för att pensionssystemet är begripligt? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen. Camilla Larsson, chef för affärs- och verksamhetsstöd på AMF drog paralleller mellan pensionen och en ikeamöbel.
- Tanken med en ikeamöbel är att den ska vara lätt att montera ihop, men är inte alltid det för att den är konstruerad av ingenjörer. Likadant är det med pensionssystemet. Det är dess aktörer som gjort ritningen och den är helt obegriplig för kunderna. Det är allas vårt ansvar att göra om de ritningarna.
Ole Settergren som är chef på pensionsutvecklingen på Pensionsmyndigheten håller inte med.
- Det är inte krångligt. Ångesten för att välja rätt skapas av branschen själv. Systemet är till och med utformat så att man inte ska behöva göra något val, och det går alldeles utmärkt det med.
Varje år skickas närmare 30 miljoner pensionsbrev ut, har Statens tjänstepensionsverk räknat ut. Det finns också webbsidor som gör beräknar din framtida pension. Ändå når informationen inte fram.
- Det saknas blickbarhet, jämförbarhet och begriplighet. Det måste finnas en branschstandard som talar om för kunden, vad är det jag köper? Vad är priset? Och vad är risken?, säger Annika Lundius, vice vd för Svenskt Näringsliv, och pekar på möjligheten att införa detta redan i skolan.
- Varför inte som en del i matematiken eller samhällskunskapen? Det är viktigt att kunna förstå sin privatekonomi och pensionen har stor betydelse för levnadsstandarden.
Camilla Larsson tror istället på samverkan och förbättrad information.
- Vi har redan i dag påbörjat ett samarbete med Centrum för lättläst, där vi fokuserar på att plocka ut det mest centrala och på ett enkelt sätt försöker förmedla innehållet i de annars ganska komplexa texterna.
Ole Settergren anser att enkelhet är nyckeln till att fler kunder ska engagera sig.
- Jag ser ingen anledning till att utbilda hela svenska folket i pensionssystemet. Däremot måste vi göra det enklare och mer tillgängligt. Tänk att ha pensionsinformation direkt på sin bank, när man loggar in. På det sättet får man en snabb överblick och kan själv dra slutsatser om man till exempel behöver spara på egen hand.