Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Onödig räntehöjning"

Riksbanken räntehöjning är onödig. Bankens oro för spridningseffekter, som bland annat ökade lönekostnader, är överdriven. Det säger Unionens chefsekonom Daniel Lind sedan Riksbanken i dag höjt reporäntan med 0,25 procentenheter till 4,75 procent.
Göran Jacobsson Publicerad 4 september 2008, kl 17:02

Enligt Daniel Lind är en del av budskapet att facken inte ska säga upp tredje avtalsåret. När Riksbanken argumenterar om risken för spridningseffekter handlar det om att den höga importerade inflationen kan tänkas sprida sig till den låga svenska inflationen. Det tror han inte. När det gäller den del som skulle kunna handla om ökade lönekostnader och en uppsägning av tredje avtalsåret har Daniel Lind svårt att tro att något sådant är på gång. Inte i någon av Unionens förhandlingsdelegationer finns starka stämningar för en uppsägning av det tredje avtalsåret. Och om företagen ändå skulle få högre lönekostnader är det Daniel Linds bedömning att de snarare skulle minska sina vinster än höja priserna.

Effekten av Riksbanken räntehöjning är att tillväxten blir något svagare. Den ger också felaktiga signaler till oroliga konsumenter och till företag som ser konjunkturen vika, säger Unionens chefsekonom.

En del av förklaringen till att Riksbanken trots alla invändningar ändå höjer räntan handlar om prestige. Banken har tidigare i år pratat om att det kommer två räntehöjningar under hösten. I det läget är det inte lätt för Riksbanken att byta fot och agera annorlunda.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.