I slutet av november klubbade riksdagen igenom en rad ändringar i semesterlagen, med syftet att förenkla och förtydliga beräkningen av semesterlön och antalet intjänade semesterdagar.
På arbetsplatser som saknar kollektivavtal beräknas semesterlönen på 12 procent av inkomsten året före uttaget. Med de nya reglerna kommer månadslönen istället betalas ut som vanligt, med ett semestertillägg på 0,43 procent per betald semesterdag. Förändringen kan i praktiken innebära en ekonomisk försämring på flera hundra kronor.
Anställda på företag som har kollektivavtal kommer inte att beröras av de nya reglerna, men juristerna på Unionen är ändå oroliga att privata arbetsgivare utan kollektivavtal, som ändå valt att tillämpa dess beräkningsregler, i framtiden kommer att använda sig av semesterlagens regler, då de är ekonomiskt fördelaktiga för företaget.
Hårdast drabbas dock långtidssjukskrivna som i och med de nya reglerna förlorar 25 semesterdagar, då antalet semestergrundande dagar har förkortats från två till ett år.
De enda som gynnas av den förändrade regelverket är visstidsanställda. En anställning som är kortare än tre månader kommer från och med i dag att ge rätt till semester och en person som haft en anställning hos en och samma arbetsgivare kommer att kunna spara semester. Tidigare har den bara kunnat tas ut i pengar.