Bara hälften av alla homosexuella är öppna med sin läggning inför en kollega eller fler, visar en undersökning från 2005. Fredrik Nilsson, ombudsman och utbildare på RFSL, som var inbjuden till nätverket DUGlikas andra sammankomst någonsin, tror inte att det skulle vara någon större skillnad om undersökningen gjordes om i dag.
- Helt öppen är man först när alla på jobbet vet. Av dem som inte är öppna väljer 40 procent att inte delta i fikasamtal, så det här är faktiskt en lönsamhetsfråga för företaget, påpekar Fredrik Nilsson.
Av medlemmarna i nätverket DUGlika, som består av förtroendevalda i de tre regionerna Dalarna, Uppland och Gävleborg, vittnar flera att de inte känner till en enda homosexuell kollega på sina respektive företag. Att det beror på att det inte finns någon är det ingen som tror. Men framöver kan det bli lättare att komma ut på jobbet, åtminstone för dem som arbetar på samma företag som nätverkarna i DUGlika.
- Det här är saker vi aldrig har berört på vår arbetsplats och här har vi något att jobba med, säger Anders Jansson från Arctic paper Grycksbo.
- Vi jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor, men nu har jag fått klart för mig att likabehandlingsbegreppet är mycket vidare. Om HBT-frågor visste vi mycket lite, säger Anne Kilström som arbetar på Sandvik Coromant.
DUGlika bildades i höstas efter att några av medlemmarna i Unionens rikstäckande nätverk för likabehandlingsfrågor fått upp ögonen för att det finns en regional motsvarighet - Rådet för likabehandling i Unionen Mellannorrland, som bjudits in till nätverksträffen för att berätta om hur de arbetat med jämlikhetsfrågor sedan urminnes tider.
Eftersom de tre regionerna Dalarna, Uppland och Gävleborg redan har ett samarbete i andra frågor kändes det som en bra idé att fortsätta över regionsgränserna. Medlemmarna i nätverket, varav många är valda likabehandlings- eller jämställdhetsombud på sina arbetsplatser, hoppas att nätverket kan fungera som ett bollplank i frågor om likabehandling och att de kan få hjälp och råd från andra att tackla problem som uppstår på den egna arbetsplatsen
- Det känns som alla har engagemang och brinner för frågan och för att nätverket ska fungera, konstaterar Michelle Roberg, Addici, Borlänge och en av initiativtagarna till DUGlika.
För- och nackdelar med råd kontra nätverk stöttes och blöttes under träffen, men samtliga deltagare var överens om att frågan behöver en egen plattform även på regional nivå.
- Vi måste övertyga våra regioner om att det är jätteviktigt att satsa på det här annars kommer andra fack, som prioriterar det här frågorna, att värva medlemmar framför ögonen på oss, betonar Koorosh Khosravi från Sandvik Coromant i Gimo.