Ett nytt omställningsavtal skulle sannolikt vara det största som Cecilia Fahlberg åstadkommit i sitt fackliga arbete.
- Vi har en unik möjlighet att skapa ett system med stor betydelse för våra medlemmars trygghet. Vi har så mycket att vinna, säger hon.
I förra veckan kom rubrikerna som Cecilia Fahlberg inte ville ha. Tjänstemännen kan förlora las, skrev tidningen Arbetet som publicerade ett arbetsgivarförslag till förändrat regelverk. I andra artiklar berättade Sacos representanter i PTK att de aldrig skulle kunna acceptera arbetsgivarförslaget.
- Men det var just ett förslag. Inget är klart ännu. Jag tycker att talet om att vi skulle sälja ut las är väldigt ytligt, man måste titta på helheten. Däremot är det sant att turordningsreglerna är en del i förhandlingarna, säger Cecilia Fahlberg, som menar att det råder total enighet inom PTK om att de också ska vara det.
Enligt henne skulle ändrade turordningsregler, där anställningstiden får något mindre tyngd till förmån för kompetensen, inte heller innebära någon egentlig skillnad mot hur det redan fungerar.
- Kraven på kompetens har blivit allt tuffare, många har fått erfara att anställningstiden inte ger dem den trygghet som de trodde. Under krisen för några år sedan var det många med lång anställningstid som förlorade jobben, antingen genom att det skrevs avtalsturlistor eller genom att man följde lagens krav på tillräckliga kvalifikationer.
- Vi kommer att säkerställa i ett nytt avtal att klubbarna kommer att ha fortsatt stort inflytande i neddragningssituationer.
Ett nytt omställningsavtal skulle skapa trygghet genom att öka möjligheterna till kompetensutveckling. Med rätt vidareutbildning finns det chans att söka sig till andra jobb om det skulle behövas. Det nya avtalet skulle också omfatta fler. I dag kan varken visstidsanställda eller de som sägs upp på grund av sjukdom dra nytta av Trygghetsrådets omställningsstöd, något som PTK vill ändra på.
Cecilia Fahlbergs förhoppning är att parterna skriver på ett nytt avtal före jul. Det gäller inte bara att komma överens med arbetsgivarna, utan lika mycket sinsemellan på den fackliga sidan. Det är nu eller aldrig.
- Vi har hållit på i flera år med utvärderingar, analyser och förhandlingar. Går vi inte i mål den här gången kommer det att dröja.