- Än har jag inte sett något att invända mot, men jag befarar att det kommer förslag som innebär ingrepp i konflikträtten, säger Lars-Bonny Ramstedt, PTK:s förhandlingschef.
Inte heller LO:s Erland Olauson vill lyfta fram någon kritik mot arbetsgivarnas förslag, men han säger också att förslaget ska analyseras ordentligt innan han säger något bestämt.
Det var för en vecka sedan som förhandlingarna satte igång på allvar och då presenterade Svenskt Näringsliv ett förslag till ny förhandlingsordning för rätts- och intressetvister. Rättstvister handlar om sådant som kan hamna i domstol och kan exempelvis röra tolkning av ett avtal. Intressetvister rör förhandlingar som inte slutgiltigt avgörs i domstol, som exempelvis förhandlingar om löneförhöjning.
Svenskt Näringslivs förhandlingschef Jan-Peter Duker vill inte ge några närmare kommentarer. Han konstaterar att Svenskt Näringsliv har lagt fram ett förslag och att parterna kommer att diskutera det på sitt nästa möte 10 september.
- Nu gör vi alla allt för att lyckas komma fram till ett nytt huvudavtal. För parterna på arbetsmarknaden finns ett gemensamt intresse att reglera detta på egen hand. Det finns inget bra alternativ till det, säger PTK:s Lars-Bonny Ramstedt.
LO:s Erland Olauson säger att det kan tyckas omöjligt att få 34 arbetsgivarförbund, 26 tjänstemannafack och 15 LO-fack att samsas, men samtalen under vintern och våren visade att det åtminstone är idé att seriöst pröva möjligheten att sluta ett nytt huvudavtal.
Jan-Peter Duker hos arbetsgivarna har samma hållning:
- Det är min förhoppning att vi ska fixa det här.