Att inte få sin lön utbetald i tid blir bekymmersamt när det är dags att betala räkningarna i slutet av månaden. För arbetsgivarens del betyder det inte så mycket. Några sanktioner mot företag som struntar i att betala ut lön finns nämligen inte i lagen.
Under förra året bidrog Unionen till att närmare 30 miljoner kronor betalades ut till medlemmar som annars skulle gått miste om sin inkomst. Troligtvis är summan betydligt högre om man räknar med de anställda som inte fått hjälp via facket.
De allra vanligaste orsakerna till att företagen inte betalat ut någon lön är att arbetsplatsen är konkursmässig men inte ansökt om konkurs, att arbetsgivaren är okunnig om vilka lagar och regler som gäller eller att företaget betalat ut för låg slutlön, semesterersättning och provision till den som slutat sitt jobb.
- Det är ett växande problem att arbetsgivarna inte gör rätt för sig. Vi påtalade problemet redan för några år sedan och anser fortfarande att den statliga lönegarantin måste höjas, från den beloppsbegränsning som finns i dag på 171 200 kronor till en full ersättning till den drabbade, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.
Problemen med obetalda löner finns främst i företag med få anställda som saknar kollektivavtal. De branscher där det förkommer mest är inom tjänsteföretag, hotell och restaurang och metallindustri.