Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO körde över Sif om lönekraven

Det var LO:s industrifack som såg till att lönekraven var betydligt lägre än vad Sif ville i förra avtalsrörelsen. Det ledde till motsättningar inom Sif.
Göran Jacobsson Publicerad 29 maj 2008, kl 12:45

Lönekraven, som fick betydelse för hela avtalsrörelsen, fastställdes inom Facken inom industrin. IF Metall och LO:s industrifack ville kräva 4,2 procents lönepåslag i ett ettårigt avtal medan Sif ville att facken skulle kräva löneökningar med 5 procent. Det blev LO-förbundens krav som arbetsgivarna i industrin fick möta.

IF Metall och de andra industrifacken inom LO drev LO:s gemensamma lönekrav. Kraven byggde på en ekonomisk analys som omfattade LO:s alla branscher och de byggde också på LO:s fingertoppskänsla för vad som var möjligt att driva. På sätt och vis var det alltså LO som styrde över Sifs lönekrav i förra avtalsrörelsen.

- Det var väl lite problem i Facken inom industrin. Sif kunde inte lämna besked. Det var stökigt internt och motstånd från deras förhandlingsdelegation från industrin, säger Anders Tiderman, som då var IF Metalls avtalssekreterare.

Han säger också att IF Metall till skillnad från Sif måste se bredare och ta hänsyn till vad som är möjligt att driva för alla LO-förbund.

På Unionens första förbundsråd under veckan presenterades en avtalsutvärdering från konsultfirman Arkwright. Rapporten pekar på diskussionen om lönekraven inom Facken inom industrin och konstaterar samtidigt att Sif hade stort genomslag på industrifackens avtalskrav - förutom när det gäller lönekravens storlek. Ett misstag, som behöver rättas till, är svagt förtroende mellan förhandlare och förhandlingsdelegation. Rapportförfattarna kan också konstatera att många nu efterlyser en diskussion om för- och nackdelar med samarbetet inom Facken inom industrin.

Ett av problemen som konsultföretaget lyfter fram för HTF:s del är interna kommunikationsproblem för att undvika att "fel" avtalsområde går först och får betydelse för de andra avtalen. Nu slöts avtal först med Tjänsteföretagen och Mia - Medie- och Informationsarbetsgivarna. Det hade dock varit bättre om uppgörelsen med Svensk Handel ingåtts först. För att råda bot på detta föreslås bland annat ett ordentligt register över e-postadresser.

Mycket fungerade bra och enligt rapporten anser majoriteten av förhandlingsdelegationerna i tidigare Sif och tidigare HTF att förhandlingsresultatet är godkänt - både när det gäller nivå och övriga villkor.

Arkwright ger Unionen råd om det fortsatta förhandlingsarbetet. Utgångspunkten är att arbeta vidare med förhandlingsdelegationernas utvärderingar. Det handlar om fyra punkter. Planeringen för avtalsrörelsen år 2010 ska börja redan nu. Det behövs mer utbildning och branschkunskap för att kunna ställa bra och fungerande krav. Det behövs en bättre intern kommunikation och en viktig del är ett förbättrat intranät. Ett av syftena är att undvika systemfel, som att "fel" avtalsområde går först. En intern process ska leda fram till delaktighet och en gemensam syn på nivåkraven.

Tanken är att de fyra punkterna ska följas av en projektplan, prioriteringar och genomförande.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.