Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låga förväntningar på arbetsgivaren

Årets föräldravänligaste arbetsplats hittas inom industrin. Sammanlagt nominerades 51 företag till Unionens pris Guldnappen. En stor del av de jämställdhetsplaner som skickades höll dock väldigt låg kvalitet. En oroande utveckling anser Unionens likabehandlingsspecialist Shadé Jalali.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 31 oktober 2012, kl 14:49

- Visst är det kul att så många vill premiera att arbetsgivare underlättar småbarnsföräldrarnas vardagspussel. Men när jag har gått igenom motiveringarna så får jag fram en verklighetsbild som bekymrar mig. Många nomineringar beskrev saker som är självklart enligt lag, som att det var okej att vara föräldraledig, säger Shadé Jalali.

Här är några utdrag från nomineringarna:
" Jag har fått ett fint bemötande under min graviditet, allt går att lösa utan att man känner sig som en börda".

"Det var aldrig några problem att ta ut föräldraledighet, arbetsgivaren är förstående med arbetstider".

"Jag känner mig trygg med att ha både familj, barn och jobb".

"Det finns en förståelse för att de finns ett liv utanför arbetet".

- Självklart ska man kunna göra karriär även efter man bildat familj, men nomineringarna säger något om den attityd som finns till föräldraskap, Många är oerhört tacksamma och glada över att de har möjlighet att komma tillbaka till jobbet och få möjlighet att fortsätta göra karriär, säger Shadé Jalali.

Guldnappen har delats ut nästan varje år sedan 2003. Tidigare vinnare är bland annat ITT Water&Wastewater, CSC, Picab och Ikea Sverige. 2008 ställdes priset in på grund av okvalificerade nomineringar. Grundkraven är att det ska finnas en skriftlig jämställdhetsplan och kollektivavtal med Unionen.

- När vi startade Guldnappen diskuterades det om vi skulle ha en svart eller vit lista. I slutändan kom vi fram till att vi hellre ville premiera de företag som är ett föredöme. I och med tävlingen tror jag att arbetsplatserna skärper sig lite extra, säger Shadé Jalali.

I samband med prisutdelningen av Guldnappen i oktober presenterade Unionen även en undersökning, där man tittat närmare på likheter och skillnader mellan mäns och kvinnors, chefers och anställdas situation på arbetsmarknaden och hemma. Resultatet visar bland annat att 72 procent av de tillfrågade cheferna har fått frågan om hur länge de tänker vara föräldralediga. Bland männen var motsvarande siffra 38 procent. Bland anställda svarar var femte kvinna att de inte fått del av lönehöjningarna under föräldraledigheten. Utebliven lönehöjning är det vanligaste sättet småbarnsföräldrar blir missgynnade på.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.