Försäkringskassan har undersökt vad som ökar sannolikheten för att föräldrar ska dela lika på föräldrapenningen. Resultatet visar att när mamman har en hög inkomst och den utgör en majoritet av hushållsekonomin, då väljer familjen att avvara en stor del av hennes lön för att hon ska kunna vara hemma med barn. När papporna är i motsvarande situation är paren i lägre utsträckning villiga att avstå hans lön.
Andra faktorer som visat sig vara viktiga är om mamman har en högskoleutbildning. Då fördubblas sannolikheten för ett jämställt uttag. Har pappan en högre utbildning minskar dock sannolikheten kraftigt. Drygt 80 procent av de par där pappan har högre utbildning delar paren inte jämställt på föräldrapenningsdagarna.
Samma facit visas vid inkomst. Om mamman är höginkomsttagare ökar det möjligheten till ett jämställt uttag. Är det pappan som tjänar bäst blir resultatet det omvända.
Allra mest jämställda föräldrapar finns det i Uppsala län visar rapporten, tätt följt av Stockholm. Kalmar- och Blekinge län plockade jumboplatserna.