Liksom på andra företag där man kommit överens om ett krisavtal handlar det om att de anställda tillfälligt går ner på en fyradagarsvecka, samtidigt som de får en lönesänkning på tio procent. Avtalet gäller både för tjänstemän och arbetare och innebär att det varsel som lades för IF Metallkollektivet tidigare inte kommer att genomföras.
- Vi har en rationalisering på hela Ovako, på drygt 70 personer, varav 16 personer är tjänstemän i Hohors. Genom att gå med på det här så får vi till mjukare lösningar än uppsägning. De övertaliga blir kvar till vi hittar på något annat, säger Bo Forsberg, Unionens klubbordförande på Ovako.
Avtalet börjar gälla från och med 1 februari och under följande sex månader för de kollektivanställda. För tjänstemännen gäller avtalet till och med sista mars, med en förlängning till juli.
- Att upplägget ser ut så är för att vi inte vill göra avtal som löper längre än det centrala avtalet
Bo Forsberg tror att lösningen med fyradagarsvecka kan fungera bra för arbetarna beroende på orderbristen, men det blir svårare för tjänstemännen.
- Det är inte så många arbetsledare längre som är direkt knutna till driften utan de uppgifter man har löper på även om ordrarna minskar. Man måste sänka ambitionsnivån annars kommer det att bli stressigt.
Ovako i Hofors använde samma modell under den ekonomiska krisen 2009. Skillnaden är att man i år har förstärkt det vinstdelningsprogram företaget har, vilket innebär att om företaget går bra lite längre fram, kan det möjliggöra för en framtida kompensation för den lägre lön som är förknippad med arbetstidsförkortningen i år.
- Det är en slags återbetalning, och handlar om cirka fem procent per år, säger Bo Forsberg.