Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kasseintyg på villovägar efter datorkrasch

Kan du inte se dina inskickade intyg på Unionens a-kassa? Efter sommaren fallerade kassans skannrar och medlemmarna fick plötsligt andra personers uppgifter inlagda på sina konton.
- Vi agerade blixtsnabbt och stoppade all visning, på grund av personuppgiftslagen, säger Kjell Tetzlaff, sektionschef på a-kassan.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Unionens a-kassa skannar in mellan 2 500 och 3 000 dokument varje dag och skickar iväg dem i så kallade elektroniska buntar. Arbetsgivarintyg, utbildningar, och intyg från Försäkringskassan går igenom fyra "skanningsmotorer", men efter sommaren förra året gick någonting fel med en eller flera av dessa. Dokument hamnade på fel personer och de kunde se uppgifter som inte var ämnade för dem.

- När vi upptäckte att handlingarna hamnat fel ville vi lyfta tillbaka dem på rätt person, men det gick inte att spåra dem eftersom vi inte visste den direkta felkällan. Vi vet inte exakt hur många som berörs, bara att det är tillräckligt många för inte vara försumbart. Därför valde vi att stoppa visningen, säger Kjell Tetzlaff.

Men bara om hälften av de dokument som skannas in varje dag hamnat fel och om det pågått under tio dagar, så har 15 000 handlingar hamnat på fel konto.
Däremot påverkas inte de kassakort som direkt berör utbetalningar, som skannas in via en extern aktör, som inte använder samma fysiska lösning.
Medlemmarna kan se vilka handlingar som finns på deras inloggningssida, men kan inte öppna dem.

- Så fort en medlem ringer och frågar om sina intyg etcetera och vi ser att de hamnat fel så flyttar vi dem. Det är bara att gilla läget och jobba på det. Medlemmar som är oroliga kan kontakta medlemshandläggare eller försäkringsutredare beträffande deras handlingar efter kontroll på internetkassans e-tjänster så får de hjälp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.