Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inga tjänstemannajobb hotade på Volvo PV - ännu

Volvo Personvagnar drar ner på personal. Men än så länge är det bara produktionen som drabbas av de dåliga tiderna.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Jag tror tyvärr inte att det är något tillfälligt, jag befarar att det kommer att vara minst ett halvår, säger Unionenklubbens ordförande Sören Carlsson.

För bara ett och ett halvt år sedan gick Volvo ut och berättade att man skulle anställa 900 ingenjörer. Vid den tidpunkten pekade alla siffror uppåt. I dag är det betydligt dystrare miner hos den kinesiskägda biltillverkaren.

- Det vänder snabbt. Vi är ganska vana vid det även om det är jättetråkigt, säger Sören Carlsson.

Sommaren har varit tuff. Enligt Dagens industri har Volvo tappat mark på i stort sett alla markander. I Kina ökade konkurrenterna sin försäljning under juli, bland annat krängde Lexus dubbelt så många bilar, med över hundra procent. Volvo tappade i stället kraftigt jämfört med samma period i fjol. Samma sak gäller Europamarknaden, här förlorade Volvo åtta procent under det första halvåret. Även i Sverige backar Volvo. Det är bakgrunden till att Volvo drar ned på Torslandafabriken. Enligt pressuppgifter handlar det om uppemot 300 inhyrda montörer som blir av med jobben.

- Det är produktionen, på årsbasis ser ju företaget att det inte behöver tillverkas lika mycket bil. Men än så länge ingenting av det gäller tjänstemännen, säger Sören Carlsson som är oroad för att det rör sig om en långvarig svacka i försäljningen.

- Ser man trenderna ute i Europa så ser man att det inte är tillfälligt. Jag är glad om det stannar vid de här nivåerna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.