Sverige är ett av de länder i världen som satsar allra mest resurser på utbildning och skola. Det läggs även enorma summor på kringkostnader som lokaler, studiestöd och skolskjutsar. Studenternas resultat ligger dock inte i nivå med de investeringar som gjorts, visar en studie av Mats Björnsson, ämnesråd på utbildnings- och kulturdepartementet
- Vi har bra och genomtänkta system i Sverige men sedan finns det några saker som drar ned betyget. Till exempel har vi en stor genomströmning av studenter som börjar på universitet eller högskola, men som aldrig tar sina poäng, och det syns ju i statistiken.
För att rätta till snedfördelningen av studenter som ångrar sina studieval önskar departementet se en större satsning på vidareutbildning av studievägledare och information tidigare i grundskolan.
- Hur mycket information har man egentligen när man går in i på högskolan? Jag tror att vi bör göra en informationssatsning på ett tidigare stadium, säger Mats Björnsson.
Studien visar också att gruppen lågutbildade minskar i hela Europa, medan de högutbildade ökar. Ett gott tecken, då ett stort antal välutbildade 40- talister är på väg ut från arbetsmarknaden och behöver ersättas.
Svenska lärosäten är även populära för utländska studenter.
- Vi har gratis utbildning och ett stort kursutbud på engelska så de svenska skolorna lockar till sig många utländska studenter. Och det är bra för mobiliteten, säger Mats Björnsson.