Att facket skulle ha en svag ställning inom bemanningsbranschen är en myt. Det mindre bolagen har kanske inte några verksamma klubbar men på Proffice i Stockholm är närmare hälften av alla anställda medlemmar i facket, majoriteten är anslutna till Unionen.
- Det ingår i vårt introduktionsprogram vid nyanställning att informera om facket och vad vi gör för medlemmarna. De flesta är positiva och går med på en gång, säger Sylvia Kristensen.
De senaste månaderna har branschens villkor debatterats flitigt i media. Lön, trygghet och anställningsvillkor har varit särskilt heta ämnen. Den 26:e februari ska avtalskraven för bemanningsbranschen lämnas in. Högt på önskelistan står månadslön.
- Det är en önskan från vår sida, som har funnits med i många år. I dag har man en garantilön på 80 procent av en hel månadslön, om man inte är utbokad full tid. Det gäller de första 18 månaderna och därefter har man 90 procent garanterad lön oavsett hur månaderna ser ut. Men om vi vill ha något så måste vi ge efter på något annat och det är inte alltid vi kan göra den uppoffringen, säger Sylvia Kristensen.
Något medlemmarna inte kan tänka sig att offra är enligt Sylvia Kristensen anställningstryggheten.
- Enkäter bland våra anställda har visat att tillsvidareanställningarna är en stor del i tryggheten. Med en visstidsanställning är det svårt att planera sin årsinkomst och sin framtid. Det kanske fungerar för pensionärer och studenter men för merparten av de anställda är det inte ett alternativ, säger hon.
I dagsläget råder det dock stiltje kring avtalskraven. Förra avtalsrörelsen sade arbetsgivaren blankt nej till heltidslöner. Det blir helt enkelt för dyrt. Kravet i år på 2,6 procents löneökning ligger dock inte så långt borta tror Sylvia Kristensen.
- Jag tycker att det är ett rimligt krav. Att Svenskt Näringsliv har gått ut och sagt noll är ju skamligt, säger hon.
Över lag tycker Sylvia Kristensen inte att det är ett problem att klubbens medlemmar är spridda över landet och sällan träffas.
- Givetvis finns det utmaningar med att vara chef på "distans" men vi försöker att hitta tillfällen att mötas, till exempel på klubbmötena för att lyssna till medlemmarnas åsikter.
Efter att avtalskraven lämnats in om drygt en vecka väntas nya diskussioner.
- Jag kan tyvärr inte säga något kring själva diskussionerna i förhandlingsdelegationen, men jag kan säga att förhoppningarna är höga, säger Sylvia Kristensen.