Anställda inom bemanningsbranschen har rätt till en garantilön oavsett om de har uppdrag eller inte. Enda förutsättningen är att man inte tackar nej till jobberbjudanden. I början av januari kom Uniflex, ett av Sveriges största bemanningsföretag, på hur man kunde slippa undan detta.
- Företaget började att hitta på fiktiva uppdrag och övertalade de anställda att tacka nej till dem på grund av lång resväg eller jobbiga arbetstider. När de tackade nej slapp Uniflex betala ut garantilönen, säger Johnny Håkansson, central ombudsman på Unionen.
Oturligt nog för Uniflex var det dock några som tackade ja och begav sig till de påhittade jobben, där de möttes av frågande personalchefer. LO anmälde företaget till Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd som konstaterade att Uniflex både agerat klandervärt och visat stora interna brister i hur man tillämpat kollektivavtalet och bemanningsföretagens etiska regler. Trots detta får Uniflex behålla sin auktorisation.
- Syftet med nämnden är att höja standarden i branschen. Vår filosofi är mer att ge en hjälpande hand till dem som håller på att köra ner i diket än att sätta in elektriska stolen och stjälpa företaget, säger Henrik Bäckström, vd på Bemanningsföretagen.
Vad krävs för att bli av med sin auktorisation om inte påhittade jobb och obetalade löner räcker?
- Vi har uteslutit ett antal bemanningsföretag, då de inte visat någon önskan om att bättra sig under en längre tid. Problemet är att de bedriver sin verksamhet ändå och varken arbetsgivarorganisationer eller fackförbund har så bra koll på dem, säger Henrik Bäckström.
Uniflex säger sig nu ha åtgärdat de strukturella problem som lett till de påhittade jobben. De konsulter som blev av med sin garantilön har också fått betalt. För att förhindra att en liknande situation uppstår igen har företaget infört en så kallad "whistle blower"-funktion, där anställda anonymt kan rapportera eventuella oegentligheter i verksamheten.
- Ibland har vi en uppföljning efter tre till sex månader, men jag tror inte att det kommer att vara aktuellt i det här fallet. Man har tydligt visat att man jobbat med problemet och har en vilja och intention att göra rätt, säger Henrik Bäckström.