Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hittade på jobb - får behålla auktorisationen

Bemanningsföretaget Uniflex hittade på jobb för att slippa betala ut lön. Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd granskade företaget och kom fram till att det fanns stora brister i hur man tillämpat kollektivavtalet. Trots det får Uniflex behålla sin auktorisation.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Anställda inom bemanningsbranschen har rätt till en garantilön oavsett om de har uppdrag eller inte. Enda förutsättningen är att man inte tackar nej till jobberbjudanden. I början av januari kom Uniflex, ett av Sveriges största bemanningsföretag, på hur man kunde slippa undan detta.

- Företaget började att hitta på fiktiva uppdrag och övertalade de anställda att tacka nej till dem på grund av lång resväg eller jobbiga arbetstider. När de tackade nej slapp Uniflex betala ut garantilönen, säger Johnny Håkansson, central ombudsman på Unionen.

Oturligt nog för Uniflex var det dock några som tackade ja och begav sig till de påhittade jobben, där de möttes av frågande personalchefer. LO anmälde företaget till Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd som konstaterade att Uniflex både agerat klandervärt och visat stora interna brister i hur man tillämpat kollektivavtalet och bemanningsföretagens etiska regler. Trots detta får Uniflex behålla sin auktorisation.

- Syftet med nämnden är att höja standarden i branschen. Vår filosofi är mer att ge en hjälpande hand till dem som håller på att köra ner i diket än att sätta in elektriska stolen och stjälpa företaget, säger Henrik Bäckström, vd på Bemanningsföretagen.

Vad krävs för att bli av med sin auktorisation om inte påhittade jobb och obetalade löner räcker?

- Vi har uteslutit ett antal bemanningsföretag, då de inte visat någon önskan om att bättra sig under en längre tid. Problemet är att de bedriver sin verksamhet ändå och varken arbetsgivarorganisationer eller fackförbund har så bra koll på dem, säger Henrik Bäckström.

Uniflex säger sig nu ha åtgärdat de strukturella problem som lett till de påhittade jobben. De konsulter som blev av med sin garantilön har också fått betalt. För att förhindra att en liknande situation uppstår igen har företaget infört en så kallad "whistle blower"-funktion, där anställda anonymt kan rapportera eventuella oegentligheter i verksamheten.
- Ibland har vi en uppföljning efter tre till sex månader, men jag tror inte att det kommer att vara aktuellt i det här fallet. Man har tydligt visat att man jobbat med problemet och har en vilja och intention att göra rätt, säger Henrik Bäckström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.