Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hela personalen slutade

" Vi söker ständigt hungriga och driftiga medarbetare" Så marknadsför sig callcenterföretaget Socialize. Och personalomsättningen är hög. För en tid sedan slängde hela personalstyrkan in handduken.
Lina Jonsson Publicerad

Det råder bråda tider på Göteborgsföretaget Socialize. Efter några knackiga månader och uteblivna uppdrag erbjöd företagsledningen sina anställda att antingen sänka sin lön, eller söka sig någon annanstans.
- Arbetsgivaren ville frångå den lönemodell som man kommit överens om. Alla viktiga förändringar ska ju diskuteras med de anställda men det har man definitivt inte gjort i det här fallet, säger Elisabeth Nilsson, ombudsman i Göteborgsregionen.

Efter en tid var endast några få anställda kvar i arbete.
- Vad vi har hört så försvann de successivt. Tyvärr var de flesta inte med i Unionen och vi kunde inte erbjuda någon juridisk hjälp. Däremot gav vi många tips och råd till de anställda, som i de flesta fall var ungdomar.

Företagsledningen har dock en annan syn på situationen.
- Vi informerade alla anställda om de krav och mål man måste uppfylla för att få en fortsatt anställning hos oss. I det här läget lät vi alla anställda att underprestera innan vi ingrep.

- Det är inte ovanligt att man använder sig enbart av en prestationsbaserad lön inom säljbranschen. Det här är en vinstdrivande verksamhet, säger Andreas Fridolfsson, personalansvarig på Socialize.

För att få ut sin lön måste de anställda avsluta minst fyra försäljningar per dag. Gör man inte det avslutas anställningen - förutsatt att man inte fyller någon annan funktion i gruppen.
- Vi ger givetvis fler chanser om vi ser att man till exempel tillför en positiv anda i gänget, säger Andreas Fridolfsson.

Nu har Socialize en hel del viktiga beslut att fatta. Dels ska man flytta till nya lokaler men också rekrytera nya säljare.
- Vi tänker oss ett starkare krav på de anställda i framtiden, då vi inte håller kvar personal som underpresterar. Samtidigt måste vi se till att det förblir en arbetsplats som inger trygghet-  både lönemässigt och arbetsmässigt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.