Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Frågorna måste in i det dagliga arbetet"

HBTQ-frågorna är fackliga kärnfrågor. Det handlar om arbetsmiljö, rätten att vara sig själv och i slutändan demokrati, det anser Eva Nordmark, ordförande för TCO, som i år är huvudsponsor för Pridefestivalen i Stockholm.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Under Prideveckan är engagemanget bland TCO:s medlemsförbund stort. De allra flesta finns representerade i Prideparken för att dela ut information eller svara på frågor. Unionen, Vision och ST erbjuder dessutom facklig rådgivning under tre dagar. Men vad händer när festen är slut och det dagliga arbetet börjar igen? Det diskuterades under ett seminarium under gårdagen.

- Vi har sett under många år att arbetet med HBTQ-frågor har byggt mycket på eldsjälar. De gör ett fantastiskt jobb, men det blir också väldigt sårbart. Dessa frågor måste in i det dagliga arbetet, säger Eva Nordmark.

Fackförbundet Vision har startat en utbildning på nätet för att utbilda förtroendevalda och chefer om arbetsgivaransvar, värderingar, arbetsmiljö och historik kring HBTQ-frågor. Unionens HBT-nätverk har gett ut en checklista för heteronormativa fikapauser och korar numera varje år HBT-vänligaste arbetsplatsen. En bra sätt att inspirera andra förbund, tycker Eva Nordmark.

- Kan man entusiasmera och inspirera andra att jobba vidare i rätt riktning så har man kommit långt. Jag tror att själva diskussionen är viktig. Vi har sett att på de arbetsplatser som har ett öppet klimat så för man en dialog. Där pratar man om vem man är, hur man mår, vilka värderingar man har, säger Eva Nordmark.

Marcus Gustavsson, ordförande i HBTQ-festivalen och ledamot för Vision i Göteborg tror att även sättet att arbeta kan vara något att fundera över.

- Vi försöker att inte jobba så mycket i projektform. Det slutar oftast med att man skriver en rapport och så är saken avklarad. För man in viktiga fokuspunkter i de dagliga processerna så når man större resultat. Och det på alla nivåer; hur pratar man kring fikabordet? Vilken attityd har chefer och personalavdelning vid rekryteringar? Hur ser den fysiska och psykiska arbetsmiljön ut?

För att underlätta det arbetet lyfte han fram två konkreta idéer. Skyddsronder och kollektivavtal.
- Tanken är att problem som kommer fram under skyddsronderna, fysiska eller psykiska, ska kunna åtgärdas med hjälp av en handlingsplan. Vision i Göteborg försöker också att få till stånd ett kollektivavtal om antidiskriminering med Göteborgs stad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.