Kraven för att få sjukersättning skärptes i juli 2008. Då slog man fast att arbetsförmågan ska vara "stadigvarande" nedsatt, till skillnad från det tidigare begreppet "varaktigt". Därtill ska medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering inte kunna göra att arbetsförmågan kommer tillbaka.
De här kraven har Försäkringskassan tolkat strängt. Stadigvarande har i praktiken översatts till livslångt, eftersom läkare och handläggare sällan kan utesluta att arbetsförmågan blir bättre någon gång i framtiden.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kassan varit för hård i sin tolkning.
- De slår fast att det inte finns stöd i lagtexten för att arbetsförmågan ska vara nedsatt till pensionsåldern eller kvarstå hela livet. Domen kommer att innebära en klar förbättring för våra medlemmar och jag tolkar det som att det nu borde bli lättare att få sjukersättning, säger Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist på Unionen.
Eftersom förvaltningsdomstolens dom är prejudicerande innebär det att alla framtida sjukersättningsärenden och mål handläggs i enlighet med den.
Försäkringskassan har även haft en hård tolkning av begreppet rehabilitering. Det har inte räckt att läkare och annan vårdpersonal bedömt att rehabiliteringsåtgärder är bortkastade, utan rehabilitering måste också ha satts in och misslyckats.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i sin dom att det nu räcker med att man bedömt att rehabilitering inte kommer att förbättra arbetsförmågan.