
Det belgiska fackförbundet ACV, har förhandlat fram en övergång till Condor i Tyskland, som är en del av Thomas Cook koncernen. För att bemöta hot om uppsägningar kom man överens om att piloterna skulle sänka sina löner med 5 procent, och kabinpersonalen med 2,5 procent. För det fick de ett löfte om att behålla sina jobb i 29 månader.
Unionen har drygt 300 medlemmar på flygbolaget Thomas Cook. Nu har fackförbund från fyra länder, England, Belgien, Sverige och Tyskland, träffats för att diskutera situationen och bemöta eventuella hot om försämrade villkor.
- Vi är inte kategoriskt emot en sammanslagning av bolag. Men om man försöker att harmonisera saker för att sänka kostnaden är man ute på farligt vatten. Vi drar gränsen där en harmonisering skulle innebära försämrade villkor för de anställda, i ett eller flera länder, säger Michel Collins, central ombudsman på Unionen.
De fyra fackförbunden har kommit överens om att tillsammans övervaka situationen och hålla en gemensam ställning.
- Det innebär att vi kommer att säga stopp om vi får indikationer på att bolaget vill göra samma sak i de övriga länderna. Lönesänkningarna i Belgien påverkar inte de anställda i Skandinavien, men vi vill inte att arbetsgivaren tar upp diskussioner med de lokala klubbarna och säger att nu har vi gjort så här i Belgien, nu måste ni göra samma sak. Vi måste försvara våra medlemmars intjänade rättigheter och fyra fackförbund har redan tagit ställning. Det är starkt, säger Michael Collins.
De fyra förbunden kommer att ta upp frågan vid styrelsemötet för ETF:s civilflygssektion den 7 oktober.