Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler skadas på jobbet

Dödsolyckorna minskar, men både arbetssjukdomar och arbetsolyckor ökar. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 30 maj 2013, kl 11:26

Det är tredje året i rad som antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar.  Förra året anmäldes 31 000 arbetsskador med sjukfrånvaro. Det var 2 000 fler än året innan. Antalet anmälda arbetssjukdomar ökade från 9 800 under 2011, till 10 300 förra året. De enda siffrorna som går ned är antalet dödsolyckor. Förra året inträffade 45 dödsfall på Sveriges arbetsplatser, vilket är 12 stycken färre än 2011.

Arbetsolyckorna varierar kraftigt mellan olika branscher. Det är dock, liksom året innan inom transport och magasinering, som kvinnorna råkar mest illa ut. Bland män ligger vattenförsörjning och avloppsrensning högst upp på skadelistan.  Bland tjänstemän är det kontors- och kundservicepersonal som drar på sig flest skador bland kvinnor. Bland män, ingenjörer i tillverkningsindustri.

Enligt AFA Försäkring har långa sjukfall ökat bland tjänstemännen. Värk i muskler och leder samt psykiska sjukdomar är den vanligaste diagnosen.

Den vanligaste skadan män ådrar sig, beror oftast på förlorad kontroll av verktyg och maskiner. Kvinnor råkar oftare ut för fallolyckor.

Under tidiga 2000-talet minskade antalet anmälda arbetsskador. Men den trenden tycks nu ha vänt. Totalt anmäldes 89 000 arbetsskador under 2012. Det var 7 000 fler än året innan.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.