Den 11 juli förra året demonstrerade lärarnas, de offentliganställdas och transportarbetarnas fackförening mot en ny moms och krävde löneförhöjningar i Swaziland. Regeringen svarade med tårgas, gummikulor och batonger. I Zimbabwe kan en arbetare som strejkar utan tillåtelse straffas med fem års fängelse. I Guatemala mördades Carlos Hernandez som satt i ledningen för hälsofacket, endast för att han ville värna om de anställdas fackliga rättigheter.
Tyvärr är historierna inga undantag. IFS:s årliga rapport om kränkningar i arbetslivet samlar uppgifter från 87 länder. Fackligt aktiva har mötts av våld i 24 av dem. I 14 länder har de grundläggande medborgerliga rättigheterna blivit kringskurna av regeringen eller av arbetsgivare.
- Vi kan se att rätten att organisera sig, förhandla och sluta kollektivavtal fortfarande kränks i många länder. Det är mycket dystra siffror, sade Christer Wälivaara, chef för LO-TCO Biståndsnämnd under ett seminarium på torsdagen.
I ungefär hälften av de 87 länderna har fackligt aktiva utsatts för både avsked och hot mot sin anställningstrygghet på grund av sitt engagemang. Och man behöver faktiskt inte åka så långt för att hitta fackföreningsfientliga länder. Företag som inte vill ta sitt ansvar över fackliga rättigheter hittar man till och med i Sverige.
- På Ikea i Turkiet har man en fientlig inställning till facket. Man förföljer, hotar och terroriserar de anställda om de är organiserade. Svenska Ikea vill inte ta något ansvar alls för de anställdas rättigheter, sade Annika Strandhäll, förbundsordförande på Vision.
För att förbättra villkoren för arbetarna i de länder där arbetsrätten är svag föreslår rapporten en rad förändringar.
Bland annat anser man att antifacklig diskriminering måste förbjudas i lagen plus att ett straff och sanktionssystem måste införas, arbetsmarknadslagstiftningen måste ändras till en nivå med internationella konventioner och regler och attacker mot fackliga ledare måste utredas och straffas.
- Vårt fackliga uppdrag är globalt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, sade Tobias Baudin LO:s förste vice ordförande.
