Bemanningsbranschen växer - i dag sysselsätter den runt 60 000 människor. Men arbetsförhållandena släpar efter. Den senaste tiden har Arbetsmiljöverket kommit med två rapporter som sätter ljuset på de anställdas arbetsförhållanden. I den första rapporten visade verket att det är dubbelt så vanligt med arbetsolyckor inom bemanningsbranschen än på arbetsmarknaden i övrigt, i den andra att de anställda löper större risk för psykisk ohälsa än andra.
En viktig orsak till det senare sägs vara att inhyrda inte känner sig trygga i sin anställning. Även tillfredsställelsen i arbetet är lägre för bemanningsanställda, liksom självständighet och egenkontroll.
Facken inom industrin, samarbetet mellan Unionen, GS, IF Metall, Livs och Sveriges Ingenjörer, har satt igång ett arbete med att syna branschen och formulera ett gemensamt fackligt förhållningssätt.
- Vi kan inte bara sitta och säga att vi inte gillar läget, vi måste göra någonting. Just nu håller vi på och samlar underlag, vi tittar på vad som finns i litteraturväg om otrygga anställningar, statistik och lagar och regelverk, säger Stefan Wiberg, chef för arbetsutvecklingsenheten på IF Metall och den som leder projektet.
- Jag upplever att frågan om otryggheten är viktigast både för tjänstemännen och våra medlemmar. Man känner sig inte delaktig i jobbet och man får inget inflytande, allting blir bara väldig styrt och man säger inte ifrån heller i första taget.
Även för arbetsgivarna kan det här innebära nackdelar, enligt Stefan Wiberg.
- Om man är delaktig, får kompetensutveckling och känner trygghet i sin anställning så är man mer produktiv. De som är inne på korta, otrygga anställningar får inte kompetensutveckling som de andra, det här kommer vara en stor nackdel för företagen i framtiden.
I slutet av nästa år är avsikten att projektet ska avslutas. Exakt vad det kommer att landa i går än så länge inte att säga.
- Målet är att alla på våra arbetsplatser ska ha säkra, trygga, utvecklande och hållbara arbeten. Vi vill vara öppna i det här och inte låsa in projektet redan nu. Men det kan handla om förslag till lagar, avtal, information och utbildningar. Först och främst försöker vi jobba avtalsvägen.