Under en presskonferens på måndagen förklarade de fem förbund som ingår i Facken inom industrin, hur de kommit fram till siffran 2,8 procent - i det ingår kraven på ytterligare en månad föräldralön och fortsatt arbetstidsförkortning. Förbunden har bland annat utgått från Riksbankens inflationsmål på två procent och tagit med den rådande lågkonjunkturen i beräkningen.
- Vi vill ha reallöneökningar men det är viktigt att de balanserar mot företagens möjlighet att konkurrera på internationella marknaden, sade Unionens ordförande, Cecilia Fahlberg.
- Sysselsättningen kan störas om vi har för höga, men faktiskt också om vi har för låga löneökningar, det gäller att hitta en balanspunkt, sade Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer.
Balanspunkten ligger enligt förbunden på 2,8 procent och individgarantin för de löneavtal som har regler om minsta löneökning, ligger på 430 kronor. Förbunden vill också ha en extra månad med föräldralön, där arbetsgivaren betalar utfyllnaden mellan föräldrapenningen och upp till 90 procent av lönen.
- Vi har haft ett långsiktigt mål på sex månaders föräldralön och nu vill vi komma i mål med den frågan. Det är viktigt för jämställdheten, sade Cecilia Fahlberg.
När det gäller arbetstidsförkortningen är det långsiktiga målet 100 timmar per år och hur många timmar man kan bocka av efter nästa avtalsrörelse får förhandlingarna visa. Facken inom industrin kan tänka sig att göra avkall på kravet om ett ettårigt avtal om de kan nå framgång i andra viktiga frågor.
- Arbetstidsförkortningen är den viktigaste frågan jämte föräldralönen, sade Cecilia Fahlberg.
- För oss är det viktigt att förkorta arbetstiden, men det är inte viktigt att göra det veckovis, sade Per-Olof Sjöö, GS ordförande, och förklarade att man också vill att det ska kunna gå att använda arbetstidsförkortningen för ta delpension.