För att ta del av sjuk- och föräldraförsäkringen måste du tjäna minst 10 700 kronor i månaden. Många gör inte det, exempelvis ungdomar som ännu inte avslutat sin utbildning eller hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, föräldralediga, arbetslösa och studenter. Enligt en rapport från Försäkringskassan uppskattas mellan 400 000 och 700 000 personer stå utanför försäkringen. Nu har man även tittat närmare på hur många som tycks bli kvar i samma läge några år senare.
Resultatet visar att av dem som ett år saknat tillräcklig inkomst, gör fyra av tio det även fyra år senare. Runt 30 procent av den gruppen har levt på socialbidrag och haft en medianinkomst på 79 900 kronor per år, vilket är under fattigdomsgränsen.
Möjligheten att hävda sig på arbetsmarknaden är i hög grad knuten till utbildning, och personer med endast en grundutbildning löper större risk att tjäna mindre och varaktigt sakna försäkrad inkomst. Även ensamstående med äldre barn som bor hemma är en ekonomiskt utsatt grupp. Det gäller både bland kvinnor och män.
Jämfört med Stockholm är risken att sakna tillräcklig inkomst större i nästan alla andra län, med undantag för Jönköping. Störst var risken i Värmland och Skåne.
Fakta
Den arbetsföra befolkningen är alla personer mellan 20 och 64 år enligt Försäkringskassan.