Att få jobb efter examen är inte helt lätt. Särskilt inte i efterspelet av flera års lågkonjunktur. Nu har det dessutom visat sig att svenska utbildningars koppling till arbetslivet, enligt studenternas egna upplevelser, är svag.
Undersökningen visar att var fjärde student inte har någon kontakt med arbetslivet över huvudtaget. Bland humanisterna var siffran hela sex av tio. Majoriteten av de studenter som går på universitet eller högskola skulle vilja inkludera någon form av praktik i sin utbildning men endast tre av tio har möjlighet till det. När det gäller mentorsprogram är siffran lika dyster. Fyra av tio skulle vilja ha en mentor, men endast en av tio erbjuds det.
Möjligheterna skiftade dock beroende på stad. I Örebro var studenterna mest nöjda med sin utbildning, och möjligheterna att gå vidare in i arbetslivet. I Luleå och Sundsvall tyckte endast var 30:e student att de hade tillgång till mentorer och praktik.
- Externa föreläsare, studiebesök och examensarbeten som görs i samband med externa parter är en väg att gå för att förbättra relationen mellan universitetet och arbetslivet. Det viktiga är att studenterna får en förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar och en möjlighet att skaffa sig kontakter för ett framtida arbetsliv, eftersom väldigt många jobb i Sverige fortfarande förmedlas via kontakter. Detta är ju också en viktig rättvisefråga, för att ge alla samma möjligheter på arbetsmarknaden, säger Sara Pettigrew, verksamhetschef på Tria.