Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer ska bli bättre på bemötande

Chefer har stor betydelse för attityderna till föräldraledighet på arbetsplatsen. Ändå har de flesta företag inte någon uttalad policy i frågan. Med skriften Föräldramanualen vill TCO bidra till ett mer föräldravänligt arbetsliv.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Varje år föds cirka 115 000 barn i Sverige. Troligtvis har många av dina kollegor barn eller planerar att skaffa. Men hur ska du som är chef agera när föräldraledighet kommer på tal?

TCO har tillsammans med projektet "Klart jag ska vara hemma" tagit fram en manual som tar upp allt från hur man bemöter nyheten om att en anställd väntar smått till hur man introducerar den anställda tillbaka in i arbetslivet.

2010 genomfördes en kvalitativ undersökning bland 52 företag där man frågade vad företagen vinner på att ha en bra föräldrapolicy. De som svarade ansåg bland annat att de anställda blir mer engagerade och lojala, de kommer tillbaka med mer kompetens och utveckling, sjukfrånvaron blir mindre och personalomsättningen låg.

Föräldramanualen riktar sig främst till chefer och HR-ansvariga, men också till dem som är föräldralediga.

Fakta

TCO:s tips för ett föräldravänligare arbetsliv:

  • Fira att den anställde ska få barn, med tårta och bullar. Fira inte mindre för att det är andra eller tredje barnet.
  • Stilla oron kring hur arbetssituationen kan komma att förändras under tiden den anställde är föräldraledig. Ge information fortlöpande.
  • Den föräldraledige ska givetvis inkluderas i löneförhandlingar på samma villkor som övriga anställda.
  • Planera den föräldraledigas återkomst i god tid. Boka in ett möte några månader innan  och stäm av läget.
  • När den anställde åter är på plats är det viktigt att motivera på en gång. Visa att du är intresserad av hur föräldraledigheten varit och hur den utvecklat honom eller henne.

Läs fler tips här

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.