Under första halvåret minskade Unionen med drygt 11 000 yrkesverksamma och har nu strax över 400 000 yrkesverksamma medlemmar. Så var det inte alls tänkt. Det nya facket hade hoppats på oförändrad medlemsstock.
Under våren har Unionen värvat något mer än 14 000 nya medlemmar. Samtidigt har lite mer än 25 000 lämnat organisationen av olika skäl. Den enskilt största gruppen är de som själva begär att få gå ur fackföreningen.
Sven-Gunnar Sööder säger att nedgången i fackens medlemsantal de senaste åren är den största i modern tid. Unionen tappar bland alla medlemsgrupper. Innan HTF och Sif slogs samman var det många äldre, som inte hade långt till pensionen, och många unga, för vilka fackavgiften var för hög. En annan del av utvecklingen var att kvinnor i handeln i stor utsträckning övergav facket medan männen i handeln i ovanligt stor omfattning blev kvar i facket.
Enligt Unionens värvningschef blev höjningen av a-kasseavgiften en katalysator även för det fackliga medlemsraset. Under ett år förlorade facken 4 procent av sina medlemmar. Samtidigt som a-kassorna förlorade dubbelt så många.
- Även utan höjningen av a-kassan skulle vi haft svårt att upprätthålla medlemsantalet. Det finns flera skäl till tillbakagången, säger Sven-Gunnar Sööder.
En del handlar om förändringar i näringslivet. Industrijobben blir färre samtidigt som tjänstesektorns anställda ökar. Organisationsgraden är betydligt lägre i tjänstesektorn.
- Vi har dessutom varit dåliga på att förklara värdet av det fackliga medlemskapet.
Det rör kollektivavtalets betydelse med bland annat årliga löneökningar och garanterade inbetalningar till tjänstepensionen. Sven-Gunnar Sööder pekar också på inkomstförsäkringen för arbetslösa och på att avtalet ger föräldralediga extra ersättning.
- Dessutom är samhället mer individualistiskt. Det är dock så att många av de kollektiva lösningarna är till nytta för individen.
Sven-Gunnar Sööder säger att medlemskrisen vitaliserat diskussionen och nu gäller det att ta krafttag för att stoppa nedgången. Han hoppas dessutom att sänkningen av a-kasseavgiften 1 juli i år ska gå att använda för att vända medlemsutvecklingen.
Docent Anders Kjellberg vid Lunds universitet har liknande förklaringar som Unionens värvningschef. Dessutom pekar han bland annat på att många företag arbetar med snål bemanning och verksamheter läggs ut på andra företag. Det gör det svårare att hinna med facket och att underlaget för fackklubbar minskar. Facket blir då svagare i lokala förhandlingar och därmed minskar fackets dragningskraft. En betydande effekt blir också att många inte har någon facklig företrädare på sin arbetsplats att kontakta.
- Egentligen är det konstigt att så många är med i facket på arbetsplatser där det inte finns klubbar, säger Anders Kjellberg.
Han frågar sig också om skapandet av Unionen gör att medlemmar lämnar organisationen. Det nya facket är mer heterogent och det kan vara svårt att känna sig hemma i en så mångskiftande organisation.
Vårdförbundet går mot trenden. Under första halvåret i år ökade förbundet med 4 300 medlemmar. Trots att många av Vårdförbundets medlemmar är besvikna över avtalet som följde på vårens strejk har inte särskilt många begärt utträde.