Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Behandla alla som talanger"

Hur ska företag hitta sina bästa framtida chefer? Att bara fokusera på påläggskalvarna är ingen bra strategi.
- Svenska företag är generellt dåliga på att hantera ledarförsörjningen, säger Charlotta Wikström, medförfattare till Talent management i praktiken.
Teres Hallman Publicerad

Få chefer har i arbetsbeskrivningen att identifiera tänkbara chefer bland sina medarbetare. Ett sätt att uppnå detta är att skapa incitament och belöna de chefer som är duktiga på att få fram bra ledare. Det motverkar ett vanligt problem, att många bevakar sina egna chefer och ogärna släpper dem vidare till andra delar i företaget.

- Men innan incitament sätts in måste ledningen ha funderat ut vilken typ av ledarskap som ska finnas i företaget. Det ska kopplas till företagets affärsstrategi om vilka uppgifter man måste klara att hantera i framtiden och vilken kultur som är önskvärd, säger Charlotta Wikström.

Många företag är duktiga på att satsa på toppcheferna och att identifiera framtida sådana. De är givetvis viktiga, men minst lika viktiga är mellancheferna som ofta fungerar som ett kulturkitt mellan toppnivån och de bredare skarorna i ett företag, för att inte tala om första linjens chefer med direkt personalansvar.

- Det gäller att satsa på alla nivåer inom företaget, inte bara toppen. Den utgör bara en till två procent. Man måste behandla alla som talanger och försöka få var och en att prestera sitt bästa.

Ett vanligt fel som Charlotta Wikström ser är att ledningen inte tar konsekvenserna av dåligt ledarskap. Chefens roll är att skapa förutsättningar så att medarbetarna kan utföra sina uppgifter på bästa sätt.

- Om en chef inte förmår det, ska man avveckla dem. Det absolut viktigaste man som chef ska ägna sig åt är att prata med medarbetarna. Det sämsta man kan göra som chef är att inte ge någon feedback och det näst sämsta är att bara ge dålig feedback.

De bästa ledarna är helt enkelt de som är bra på att lyssna och har ett brinnande intresse av att se andra utvecklas. För att kunna göra det utan att känna sig hotad av sin framgångsrika medarbetare, behöver man vara mogen som person.

- Ibland är det så att den bästa chefstalangen inte är den som syns mest och är bäst på att prata, säger Charlotta Wikström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.