Fram till sista maj kan de anställda på Mydata som inte är medlemmar i Unionen välja bort avtalet.
- Företaget kunde tänka sig att teckna ett exklusivt avtal för Unionens medlemmar. Men det var en situation vi inte ville sätta oss i. Ett tredje alternativ var att inte teckna något avtal alls, säger C-G Hjort.
Enligt honom fanns uppgifter om att ett stort antal anställda inte ville ha avtal. Av företagets 360 anställda är ungefär en tredjedel medlemmar i Unionen och en tredjedel i Sveriges Ingenjörer, medan en tredjedel inte är med i facket.
- Sveriges Ingenjörer ville inte gå så långt som vi, de ville inte ta fajt för avtal. Med bara en tredjedel av de anställda bakom oss kunde vi ha hamnat i en "salladsbarssituation", det vill säga att facket driver igenom någonting som inte är för deras medlemmar.
Att fackliga organisationer ser till att skaffa avtal som gäller hela arbetsplatsen är dock knappast något ovanligt, utan en självklar del av det som kallas den svenska modellen. Skulle den nya avtalslösningen spridas till fler företag och bli utbredd kan den på sikt underminera själva kollektivavtalsmodellen, något som inte är Unionens avsikt.
- Absolut inte. Det var den bästa lösningen i den här situationen. Men den är väldigt exceptionell och en engångsföreteelse, säger C-G Hjort.
De som väljer bort avtalet kommer inte att omfattas av lönerevisionen, ITP-avtalet, omställningsavtal och arbetstidsavtalet. Enligt C-G Hjort tycks motståndet mot avtalet hos en del av de anställda mest ha varit av ideologisk natur. Men inte enbart.
- Företagets nuvarande ensidiga villkor uppfattades av en del som bättre än vårt kollektivavtal. Det gäller främst pensionsplanen.
C-G Hjort påpekar att möjligheten att avskriva sig avtalet är tillfälligt, och att samtliga nyanställda automatiskt kommer att omfattas. Den som ångrar sitt utträde har också möjlighet att få avtal genom att gå med i Unionen.