Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Avtalen sägs inte upp"

Det blir ingen uppsägning av det tredje avtalsåret. Åtminstone inte om arbetsgivarna får spå.
Göran Jacobsson Publicerad

Vare sig Teknikföretagens förhandlingschef Karl Olof Stenqvist, Svensk Handels vd Dag Klackenberg eller Almegas vd Jonas Milton tror att facken kommer att säga upp det tredje avtalsåret. Karl Olof Stenqvist och Jonas Milton säger att inte heller den egna organisationen har några långtgående planer på omförhandling.

- Det skulle förvåna mig om facken sa upp avtalen, men det behövs en samlad bedömning och ställningstagandena är beroende av vad andra gör, säger Teknikföretagens Karl Olof Stenqvist.

De allra flest avtalen är treåriga. En stor del av dem är uppsägningsbara och det är möjligt att göra under hösten. Industriavtalen är först ut och de kan sägas upp före sista september.

Handelns avtal är dock inte möjliga att säga upp. Det är vd Dag Klackenberg nöjd över. Han säger att varje arbetsgivare vill veta kostnaderna i långa avtal för att sedan kunna jobba med intäktssidan.

- Jag tror inte det blir några uppsägningar på övriga arbetsmarknaden. Både fack och arbetsgivare tycker nog att utvecklingen ligger ganska mitt i. Omförhandlingar skulle troligen inte bara handla om ett ettårigt avtal. Samtidigt är utvecklingen svårbedömd så det är bäst att sitta still i båten.

Inte heller Almegas vd Jonas Milton tror att facken tänker säga upp, eftersom ekonomin går sämre.

- Vi tycker redan avtalen är dyra och det skulle vara vårt svar i en omförhandling.

Almega har inte tagit slutgiltig ställning till uppsägningsmöjlighet, men Jonas Miltons bedömning är att Almega inte kommer säga upp några avtal.

Teknikföretagens Karl Olof Stenqvist kan se fördelar för arbetsgivarna att säga upp avtalen för då skulle arbetsgivarna kunna bli av med tredje avtalsårets stora kostnader. Men han säger samtidigt att det är ett stort steg att säga upp avtalet och det är en osäker process som väntar. Hans personliga bedömning är att avtalen inte sägs upp, men Teknikföretagen har ännu inte beslutat sig.

- Det behövs en samlad bild för att kunna säga något bestämt och det blir nog inte möjligt förrän i slutet av september. Det blir en spännande månad, säger Karl Olof Stenqvist.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.