Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslivet en djungel för funktionsnedsatta

Var tionde person har nedsatt arbetsförmåga till följd av en funktionsnedsättning. Bara hälften av dem har ett jobb. Majoriteten som inte jobbar är förtidspensionerade.
- Utanförskapet växer och fler blir fattiga i Sverige i dag. För grupper som redan har svårt att hitta en plats i arbetslivet är situationen än värre, säger Ingrid Burman, Handikappförbundens ordförande.
Lina Jonsson Publicerad

Shakti Slawomirska har en synnedsättning på båda ögonen sedan födseln. Det hindrar henne inte nämnvärt i vardagslivet, men när hon skulle besöka Arbetsförmedlingen för första gången fick hon sig en rejäl tankeställare.

- Det första de sa var: Jag hör att du i alla fall kan tala bra svenska. Det är ju ett problem mindre. Jag kunde inte tro mina öron, att de reducerade mig till ett problem på det sättet, säger hon.

Shakti skaffade sig ett jobb på egen hand, men inte heller då var Arbetsförmedlingen nöjd.

- De blev stressade för att jag inte informerade dem med en gång så att de kunde skaffa fram tekniska hjälpmedel. Men hur skulle jag ha kunnat veta det? Jag stod ju inskriven som arbetssökande och det betyder ju att jag söker jobb.

Den allmänna acceptansen för mångfald i arbetslivet ökar. Det visar färska siffror från mångfaldsbarometern. Trots det har situationen för funktionsnedsatta personer i arbetslivet inte förändrats sedan man började mäta utanförskapet, oavsett regeringsfärg och konjunkturläge.

- Det krävs en förändrad attityd. Att inte se personer med en funktionsnedsättning som en kostnad utan som en resurs, säger Ingrid Burman.

Antoinette Hetzler är professor i Sociologi vid Lunds universitet och har forskat om arbetsmarknads- och sjukförsäkringspolitik. Hennes senaste bok heter delaktighet under hot och handlar om avstämningsmöten på Försäkringskassan.

- Det är inte ovanligt att personer som går på avstämningsmöten på Försäkringskassan upplever att deras handläggare pratar till dem som objekt snarare än subjekt och det är förstås djupt oroande.

En som har erfarenhet av det är Philip Agnehof. Han har diagnostiserad ADHD, Aspergers och har en hörselnedsättning vilket har gjort det svårt att hitta rätt i arbetslivet.

- Mycket handlar om att få en bra chef, som förstår hur jag fungerar och kan utforma arbetsuppgifterna efter det, säger han.

Genom åren har han gått igenom ett antal avstämningsmöten på Försäkringskassan, eller Förnedringskassan som han kallar den.

- Jag fick aldrig riktigt någon uppfattning om vem det var som representerade mig. De ville inte prata med min läkare, inte gå in på detaljer eller höra mina erfarenheter kring arbetslivet, säger han.

För att få till en bättring för personer med funktionsnedsättning i arbetslivet behövs det insatser på alla samhällsplan.

- Dels måste man fundera på vad lagstiftningen kan reglera, vad politikerna kan göra för att fånga upp frågan på agendan, men också hur vi ska föra fram informationen till arbetsgivarna, säger Ingrid Burman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.