Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna vill ha avtal klart till sommaren

Ett samarbetsavtal för tjänstesektorn borde bygga på lokala förhandlingar och göra kollektivavtal lockande för nya företag och branscher.
Göran Jacobsson Publicerad 27 maj 2008, kl 10:14
Jonas Milton, Almega

Det är vad Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega, hoppas på. Förhandlingarna inleddes före förra avtalsrörelsen och gjorde uppehåll under förra årets avtalsförhandlingar. För ett halvår sedan återupptogs förhandlingarna om ett samarbetsavtal liknande Industriavtalet, men Jonas Milton betonar att det inte handlar om att kopiera Industriavtalet utan om att skapa något nytt som är avpassat för tjänstesektorn.

- Det känns bra och det verkar finnas intresse hos Unionen för detta. För mig är ett av ingångsvärdena att kunna locka områden utan kollektivavtal som kommunikations- och mediabranschen. Ett problem är att gamla branscher har avtal i betydligt större utsträckning än nya, säger Jonas Milton.

I förra veckan berättade Kollega att Unionen bjudit in Saco-förbund för att diskutera bildandet av "Facken inom tjänstesektorn". Det ska ses i ljuset av att Almega för diskussioner var för sig med Unionen och med Saco-förbund med medlemmar inom privat tjänstesektor. Jonas Milton tycker bara att det är bra om facken samordnar sig och samarbetar om ett avtal med arbetsgivarna i tjänstesektorn.

Han berättar att flera arbetsgrupper är i gång. En av dem sysslar med näringspolitik och där ingår utbildning, forskning och skattefrågor. En annan pratar om förhandlingsfrågor. Jonas Milton berättar att det finns en stor samsyn mellan fack och arbetsgivare om bland annat forskning och utbildning. Än har parterna inte börjat prata om förhandlingsordning och löneförhandlingar. Även om Jonas Milton strävar efter löneförhandlingar med en lokal koncentration vill han inte närmare gå in på hur det ska utformas eftersom parterna ännu inte berört det i sina diskussioner.

Almega hoppas även på en förändrad lönenorm. Jonas Milton tycker inte att det är bra när industrins löneavtal får styra andra. Istället vill han att de olika branscherna ska skapa sina egna normer. Olikheten ska vara lönenorm, men än är detta inte heller avhandlat i de gemensamma diskussionerna.

- Jag ser gärna att vi har ett samarbetsavtal klart i sommar eller till hösten, säger Almegas vd Jonas Milton.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.