Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Almega nobbar fackets förslag om delpension

Arbetsgivarna inom industrin tycks gilla idén, men Almega säger tvärt nej till förslaget om att införa möjligheter till delpension före 65.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Vi gillar den inte alls, säger Jonas Milton, vd på Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation.

Ett av Unionens viktigaste krav i avtalsrörelsen är införandet av delpension. Pensionsavsättningen är tänkt att följa individen. Den som inte utnyttjar möjligheten att gå ned i tid före den egentliga pensionsåldern ska i stället kunna plocka ut pengarna när han eller hon lämnar arbetslivet för gott. Tanken är att fler anställda ska orka arbeta längre.

I utbyte mot en delpensionslösning erbjuder facket en treårig avtalsperiod. Teknikarbetsgivarna har tidigare ställt sig positiva till idén, men på Almega förkastar man den helt och fullt.

- Ska man lägga pengarna ska man hellre lägga dem på lönen, så kan den som vill använda dem till pension eller löneväxling. Det är svårt att detaljreglera eftersom intresset varierar väldigt mycket.

Jonas Milton tycker inte att idén är ointressant, men menar att det handlar om en systemfråga som måste diskuteras på ett övergripande plan.

- Här tangerar man de väldigt stora frågorna, det är systemfrågor. Man ska se på det i belysning av pensionssystemen i stort. Våra pensionssystem har vi lyckats bra med på den senare tiden, det ska vi inte fuska bort. Det här är ingen quick fix-fråga som man löser fem i tolv i en avtalsrörelse.

Enligt Jonas Milton finns ingen koppling alls mellan att lösa denna fråga och möjligheten till att få till ett längre avtal.

Vad säger de andra arbetsgivarförbunden? Tar de dig i örat och försöker rätta in Almega i ledet?

- Nej, jag redovisar bara var vi står i frågan.

Är det förhandlingsbart från er sida?

- Nej, det är det inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.