Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Allvarliga brister i dagens arbetsskadeförsäkring

Mäns och kvinnors skador bedöms olika, försäkringen är rättsosäker och alla arbetsstagare har inte samma skydd. Det är några av de synpunkter Arbetsskadekommissionen kommit fram till i en utredning som presenterades i dag.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Dagens arbetsskadeförsäkring har en rad mycket allvarliga brister. Det konstaterar Arbetsskadekommissionen i en rapport. Ett av de mest framträdande problemen anser kommissionen är att försäkringen inte är rättsäker. Beslut fattas med otydliga och ofullständiga motiveringar och det råder oenighet inom den medicinska vetenskapen vad som ger eller inte ger upphov till en arbetsskada, något som kritiserats hårt av skadade, deras företrädare, skyddsombud och fackförbund.

Inspektionen för socialförsäkringen granskade för ett år sedan Försäkringskassans process från anmälan till beslut, ur ett jämställdhetsperspektiv. Resultatet visade att trots att kassan vidtagit åtgärder, kvarstod omotiverade skillnader i antalet beviljade ärenden mellan kvinnor och män.

Ytterligare en allvarlig brist i försäkringen är att alla arbetstagare inte har samma skydd. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) bygger på kollektivavtalad försäkringslplikt, hängavtal eller frivillig anslutning vid sidan av kollektivavtalsområdet. Det innebär att de förmåner som utges via TFA endast omfattar de grupper som är anslutna till systemet. Omkring tio procent av löntagarna i Sverige omfattades förra året inte av det kollektivavtalade skyddet.

Med den bakgrunden föreslår kommissionen en rad förbättringar, till exempel en omformulering av arbetsskadebegreppet. "En arbetsskada ska anses ha uppkommit om övervägande skäl talar för det." Det innebär att vid bedömningen av en arbetsskada, ska mer tala för än emot ett visst påstående om orsak, skada eller orsakssamband. Man hoppas på detta sätt att fler arbetsskador ska gå igenom nålsögat.

Man föreslår också att en utredning tillsätts för att lämna förslag till en "sjukdomslista", en lista med sjukdomar som kan ha orsakats av arbetet. Skaderegleringen skulle på det sättet bli mer rättssäker.

Arbetsskador, framförallt sjukdomar anmäls ofta lång tid, ibland flera år efter att den försäkrade varit utsatt för skada i arbetet. Kommissionen vill därför slutligen införa en anmälningsskyldighet för läkare och tandläkare som kommer i kontakt med misstänkta arbetsskador, för att förenkla utredning och rätt beslut.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.