Dagens arbetsskadeförsäkring har en rad mycket allvarliga brister. Det konstaterar Arbetsskadekommissionen i en rapport. Ett av de mest framträdande problemen anser kommissionen är att försäkringen inte är rättsäker. Beslut fattas med otydliga och ofullständiga motiveringar och det råder oenighet inom den medicinska vetenskapen vad som ger eller inte ger upphov till en arbetsskada, något som kritiserats hårt av skadade, deras företrädare, skyddsombud och fackförbund.
Inspektionen för socialförsäkringen granskade för ett år sedan Försäkringskassans process från anmälan till beslut, ur ett jämställdhetsperspektiv. Resultatet visade att trots att kassan vidtagit åtgärder, kvarstod omotiverade skillnader i antalet beviljade ärenden mellan kvinnor och män.
Ytterligare en allvarlig brist i försäkringen är att alla arbetstagare inte har samma skydd. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) bygger på kollektivavtalad försäkringslplikt, hängavtal eller frivillig anslutning vid sidan av kollektivavtalsområdet. Det innebär att de förmåner som utges via TFA endast omfattar de grupper som är anslutna till systemet. Omkring tio procent av löntagarna i Sverige omfattades förra året inte av det kollektivavtalade skyddet.
Med den bakgrunden föreslår kommissionen en rad förbättringar, till exempel en omformulering av arbetsskadebegreppet. "En arbetsskada ska anses ha uppkommit om övervägande skäl talar för det." Det innebär att vid bedömningen av en arbetsskada, ska mer tala för än emot ett visst påstående om orsak, skada eller orsakssamband. Man hoppas på detta sätt att fler arbetsskador ska gå igenom nålsögat.
Man föreslår också att en utredning tillsätts för att lämna förslag till en "sjukdomslista", en lista med sjukdomar som kan ha orsakats av arbetet. Skaderegleringen skulle på det sättet bli mer rättssäker.
Arbetsskador, framförallt sjukdomar anmäls ofta lång tid, ibland flera år efter att den försäkrade varit utsatt för skada i arbetet. Kommissionen vill därför slutligen införa en anmälningsskyldighet för läkare och tandläkare som kommer i kontakt med misstänkta arbetsskador, för att förenkla utredning och rätt beslut.