Många arbetsgivare förväntar sig att du som nyrekryterad också tar med dig ditt kontaktnät och dina erfarenheter till det nya jobbet. Visserligen har du mycket i huvudet, men det är ju så otroligt mycket smidigare att också tanka ner det du har på datorn innan du slutar.
Fyra av tio män har gjort det och nästan lika många erkänner uppriktigt att de tänker göra det igen nästa gång de byter jobb, visar undersökningen som bygger på uppgifter från närmare 1 700 personer i Sverige, Norge och Danmark.
Känner du dig kanske orättvist anklagad och möjligtvis lite förnärmad över att bli utpekad som tjuv och bedragare är det fullt förståeligt. Många av dem som erkänt att de tagit med sig information när de slutat, var faktiskt inte medvetna om att de begått ett lagbrott, enligt Åke Ljungqvist, Sverigechef för Ibas, företaget som låtit göra undersökningen.
- Jag tror många anställda inte har en aning om att det är brottsligt att ta med sig företagshemlig information. De kanske har suttit och utvecklat en produkt eller programkod och tror att de själva äger rätten till den.
- Om man för 20 år sedan plockade med sig pärmarna med kundregistret när man slutade, var stölden mer påtaglig. Men i dag är det bara att kopiera till ett usb-minne- informationen finns ju kvar så folk upplever det inte som stöld.
Med tanke på att många anställda inte begriper att de faktiskt kan bli stämda när de tar med sig information och att det dessutom kan vara jobbigt att erkänna en stöld, tror Åke Ljungqvist att mörkertalet i själva verket är större. Att stöldbenägenheten är så mycket högre hos män i allmänhet och äldre män i synnerhet kan bero på att tillfället gör tjuven:
- Min slutsats är att ju äldre du är desto mer åtråvärd information sitter du på. Möjligen har män också oftare än kvinnor jobb där de har tillgång till stöldbegärlig information. Eller så är det helt enkelt så att kvinnor är mer kloka och följer lagen bättre, säger Åke Ljungqvist, vars företag bland annat jobbar med att säkerställa bevis för att stölder skett.
Åke Ljungqvist menar att företagen måste bli bättre på att förhindra informationsstöld, till exempel genom att skriva in i anställningskontraktet att företagets information samt innehållet på elektroniska medier tillhör företaget.
- Vis av erfarenhet vet jag att det behövs förtydligas vad lagen säger om företagsinformation. Det förenklar för både arbetstagaren och arbetsgivaren, säger Åke Ljungqvist.