Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Vobba lagom med Vobbomatic

Vabruari är här. Månaden som toppar vab-statistiken. Eller kanske är det vobruari? Begreppet att ”vobba”, det vill säga att jobba samtidigt som man vabbar, myntades en gång av Unionen, sägs det. Bland medlemmarna är också vobbandet en vanlig lösning på dubbla krav. Därför fokuserar förbundet under februari på att hjälpa medlemmarna att vobba lagom.
Gabriella Westberg Publicerad

Februari är den månad då flest är hemma med sjuka barn, och så har det varit sedan åtminstone mitten av 90-talet, enligt Försäkringskassan. I dag startar också Unionen en kampanj för att sätta gränser i ett gränslöst arbetsliv, och slippa multitaska.

Att hålla många bollar i luften är något alla småbarnsföräldrar tvingas bli mer eller mindre experter på. Särskilt om man samtidigt har ett krävande jobb med flexibla arbetstider.  Men multitasking är inte att rekommendera i längden. Det höjer nivåerna av stresshormonet kortisol och till och med förminska hjärnan, som Kollega rapporterat om förut.

- Vi vill inte vifta med pekpinnar och säga ”sluta vobba”. Det hjälper inte medlemmarna att skuldbelägga dem. Bättre att försöka underlätta den verklighet de befinner sig i, säger Nina Kullberg, som jobbar med Unionens varumärke på marknadsenheten.

Med tjänsten Vobbomatic kan vabbande föräldrar få hjälp att fokusera på en sak i taget genom att ställa in en tid på max 45 minuter för att svara på mejl eller delta i ett möte. Under tiden får det snörvlande barnet en lika lång film (eller fler) att titta på. För att föräldern inte ska lockas att jobba för mycket avslutas filmen med en animation som uppmanar barnet att avbryta förälderns jobbfokus.

Syftet med Vobbomatic, som är en del i en större kampanj och som tagits fram i ett samarbete med reklambyrån ANR BBDO, är att öka medvetenheten kring vabb/vobb och behovet av att sätta gränser på tillgänglighetskraven från både arbetsgivare och från sig själv.

- Stressforskaren Christin Mellner har myntat ett bra begrepp: gränskompetens. Det är vad det handlar om, säger Nina Kullberg. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.