Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Många förbund uttrycker stöd för Seko-strejk

Seko-strejken har starkt stöd hos både LO- och TCO-förbunden, enligt Dagens Nyheter. På Unionen vill man dock inte lägga sig i andra förbunds konflikter även om man känner igen problemet med otrygga anställningar hos de egna medlemmarna.
Linnea Andersson Publicerad

- Det är en problematik som vi ser bland medlemmarna och som vi konstant jobbar med att hitta lösningar på, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Det handlar om otrygga anställningar, omregleringar av tjänster, timanställningar och väldigt korta anställningar. Problem som Niklas Hjert hoppas att uppmärksamheten kring frågorna, tack vare strejken, kan bidra till att lösa.

Bland Unionens medlemmar är timanställningar särskilt ett problem inom transportsektorn. Unionen reglerar frågorna i kollektivavtal och på många stora områden är det därför inte möjligt för arbetsgivare att göra hur som helst. Frågan om ”split shifts”, eller delade turer, var för några år sedan aktuell i en avtalsrörelse. Där varslade man om konflikt innan man fick till en lösning som Unionen var nöjt med och som man upplever har löst problemet.

Niklas Hjert säger att det är svårt att veta om problemet med otrygga anställningar växer eller om det är så att man upptäcker det mer och mer för att man satt fokus på det. Han påpekar dock att otrygga anställningar inte hör till det normala inom de områden som Unionen organiserar.

- Det här är ett avtalsområde där vi inte finns och vi har full respekt för att Seko i en sådan situation där de upplever att de inte kan komma någon annanstans vidtar konfliktåtgärder, men vi lägger oss inte i den här typen av situationer på andra områden, säger Niklas Hjert.

Även om Unionen inte vill ”recensera andra förbunds agerande” har Seko ett starkt stöd hos både tjänstemanna- och arbetarfacken. Till Dagens Nyheter svarar samtliga LO-förbund att de uttrycker sitt stöd för konflikten och tio av tolv att de är beredda att ta till sympatiåtgärder. Bland de elva TCO-fack som svarat DN uttrycker åtta direkt eller indirekt stöd för Seko-strejken.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.