Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Här är det olagligt för chefen att mejla efter arbetstid

I Portugal är det olagligt för chefer att kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som skickar mejl på kvällskvisten eller ringer på helgen kan dömas till böter. Dessutom har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån.
David Österberg Publicerad 11 november 2021, kl 13:42
Shutterstock
I Portugal har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån utan att stämma av med arbetsgivaren. Shutterstock

Pandemin suddade ut gränserna mellan arbetsliv och fritid. Många tjänstemän arbetar numera hemifrån och då kan det vara svårare att få ett riktigt avslut på arbetsdagen.

Förra fredagen fick det portugisiska socialistpartiet igenom en ny lag som ska underlätta för distansjobbare, enligt nyhetsbyrån AP. Lagen innebär bland annat att arbetsgivare med fler än tio anställda inte får kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter. Undantag får dock göras vid ”exceptionella omständigheter”.

Arbetsgivare blir också skyldiga att ersätta sina anställda för de ökade kostnader som hemjobbande kan leda till, exempelvis bredband och högre elförbrukning. Dessutom måste de samla alla anställda minst en gång varannan månad för att undvika att medarbetarna känner sig ensamma.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejl

Det portugisiska parlamentet röstade också för ett starkare skydd för den personliga integriteten. Portugisiska arbetsgivare får inte längre använda digitala verktyg för att övervaka vad medarbetarna gör på hemmakontoret.

Men den nya lagen blir det också lättare för tjänstemän med sjuka barn. Föräldrar med barn upp till åtta år har rätt att jobba hemifrån utan att behöva be arbetsgivaren om tillstånd.

Socialistpartiet hade dessutom föreslagit att anställda skulle ha rätt att stänga av jobbmobilen när arbetsdagen är slut, men det förslaget röstades ner.

Läs mer: Många anställda jobbar på fritiden

David Österberg
David Österberg
[email protected]