Digitaliseringen har skapat en arbetskultur där anställda förväntas vara ständigt tillgängliga. Det anser i alla fall ledamöterna i EU-parlamentet. Tillgängligheten riskerar att leda till depression, ångest, utbrändhet och andra hälsoproblem, enligt parlamentet.
Läs mer: Många anställda jobbar på fritiden
I går röstade politikerna därför igenom ett lagstiftningsinitiativ. EU-parlamentet vill att kommissionen föreslår en lag som gör att anställda slipper vara uppkopplade efter arbetstid. Med lagen i ryggen ska alla EU-medborgare kunna vägra arbetsrelaterade uppgifter, som telefonsamtal, mejl eller sms, utanför den ordinarie arbetstiden. Rätten till ostörd fritid ska också kunna regleras i exempelvis kollektivavtal.
Ska inte utsättas för diskriminering
EU-länderna ska se till att en arbetstagare som kopplar ner efter arbetstid inte utsätts för diskriminering, förebråelser, uppsägning eller annan negativ behandling.
Läs mer: Mobilen påverkar oss mer än vi tror
– Vi kan inte överge miljoner europeiska arbetstagare som är utmattade av att alltid behöva vara uppkopplade, samt av alltför långa arbetspass. Tiden är inne för att stå vid deras sida och ge dem vad de förtjänar: rätten att inte alltid behöva vara uppkopplad. Denna rätt är av största vikt för vår mentala och fysiska hälsa. Det är dags att se över arbetstagares rättigheter så att de är anpassade till den digitala tidsålderns verkligheter, sa föredraganden, den maltesiske socialdemokraten Alex Agius Saliba, efter omröstningen, enligt ett pressmeddelande från parlamentet.