Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Stöldanklagad stämmer arbetsgivaren i AD

Sedan kvinnan sjukskrivits för ätstörningar blev hon beskylld för att ha stulit, vara inkompetent och illojal mot företaget. Efter att ha upplevt sig bli svårt kränkt under ett drygt halvår sa kvinnan upp sig. Nu stämmer Sif och kvinnan arbetsgivaren i arbetsdomstolen, AD, och kräver 300 000 kronor i skadestånd.<br />
Publicerad
Kvinnan hade en ansvarsfull position i ett reseföretag då hon i augusti förra året sjukskrevs för att vila och komma tillrätta med sina ätstörningar.
I hennes löneförmåner ingick årligen två veckors resor med företaget. Hon hade inte kunnat utnyttja förmånen under 2003 men fått sin närmaste chefs skriftliga löfte om att få göra det under 2004 i stället.
Nu beslöt sig den sjukskrivna kvinnan, med läkarens och försäkringskassans godkännande, att utnyttja förmånen och göra två resor under hösten.
Under den andra resan fick hon via ett SMS från en kollega veta att en högt uppsatt chef baktalat henne vid ett avdelningsmöte. Kollegorna hade fått veta att hon stulit en resa, inte skulle komma tillbaka och att den som talade med henne skulle få sparken.
När hon kommit hem fick hon vid ett möte med chefen veta att hon var kriminell, inkompetent och illojal, inte passade in i gänget och skulle polisanmälas och avskedas. Om hon tog kontakt med facket skulle han se till att hon inte hade någon framtid i staden. Han fällde också förnedrande kommentarer om hennes sjukdom och kropp.
Sedan kvinnan tagit kontakt med Sif hölls en överläggning där chefen vidhöll anklagelserna mot kvinnan och ville att hon skulle avsluta sin anställning.
Kvinnan blev åter sjukskriven, nu med diagnosen akut krisreaktion, fram till årsskiftet. Men några veckor innan dess meddelade arbetsgivaren att man inte längre ville avskeda henne utan i stället planera för hennes återgång i arbetet. Även om chefen stod fast vid att kvinnan var kriminell, inkompetent och illojal.
Enligt stämningsansökan fick hon därefter sitta på "praktikantplatsen" på ett annat våningsplan, vara utan egen telefon, dator och postfack, och utföra arbetsuppgifter som praktikanterna normalt brukade göra samtidigt som de flesta av kollegorna undvek henne.
En handläggare på försäkringskassan berättade att arbetsgivaren inte godkände hennes sjukskrivning och begärt ett intyg på att hon behövde arbetsrehabiliteras. Man skulle också ringa runt till hennes gamla arbetsgivare för att kontrollera hennes sjukskrivningar och arbetskapacitet.
I våras påkallade Sif en lokal tvisteförhandling där man gjorde gällande att bolaget gjort sig skyldig till en felaktig uppsägning eftersom hon fått nya arbetsuppgifter utom ramen för anställningen, föreningsrättskränkning och grovt kränkande uttalande och agerande.
I mars sa kvinnan upp sig.
Hon och Sif har nu stämt arbetsgivaren i AD för föreningsrättskränkning, brott mot förhandlingsskyldigheten, omplacering/skiljande från anställning och provocerad uppsägning.
Tillsammans begär förbundet och kvinnan 300 000 i skadestånd plus ersättning för hennes inkomstförlust.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.