Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Spelföretag gör sig av med fackliga företrädare

När facket på datorspelföretaget Digital Illusions CE försökte få stopp på övertidsuttaget tvingades klubbordföranden att sluta. En kränkning av föreningsrätten, anser Sif.
Publicerad
Stefan Eriksson var klubbordförande i den nystartade Sifklubben på företaget. Nu har han och två till, varav en sitter i klubbstyrelsen, blivit utköpta.
- Vi blev anklagade för att inte ha gjort vårt jobb, trots att vår närmaste chef tycker att vi gjort bra ifrån oss. Vi hade blivit utkastade ändå, då valde vi att göra en deal med företaget. Annars hade vi inte fått några betyg.
Bakgrunden är kritik mot företagets övertidssystem. De anställda har en övertidsbank som rymmer 60 timmar. Är banken redan fylld får man inget betalt. I praktiken betyder det att många anställda arbetar gratis, eftersom övertidsuttaget är högt. Enligt Stefan Eriksson finns det folk som arbetat upp till 1 500 timmar.
- När folk i klubben ville ha betalt för övertiden då small det till. Det är tuffa tag, de säger att kan man inte tänka sig den arbetstiden ska man söka sig någon annanstans. Det känns för jäkligt tungt. Cheferna har inte fattat att det är en arbetsplats med regler att följa.
Det här är en solklar kränkning av föreningsrätten, hävdar Sif.
- Det kan inte uppfattas på ett annat sätt, det finns en direkt koppling till att de fått igång en klubb som försöker få företaget att följa reglerna i avtalet, säger Kjell Johnson, regionchef på Sif Stockholm.
Dessutom anser Sif att företaget bryter mot kollektivavtalets övertidsregler. Företaget å sin sida anser att de anställda har skrivit bort sin övertidsersättning, något som Sif menar inte går att utläsa av deras kontrakt. De anställda har inte heller fått kompensation i form av fler semesterdagar, vilket är brukligt, inte heller tycks de ha fått kompensation i form av högre lön. Det finns exempel på ingångslöner på 17 000 kronor.
Sif kommer att inleda förhandlingar med företaget om båda frågorna.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.