- Jag var en fegis medan jag jobbade där. Jag hoppades få en ny anställning och vågade inte säga ifrån. Jag tyckte inte jag hade råd att vara besvärlig.
Maryam Osman, som ursprungligen kommer från Somalia, är utbildad projektledare och anställdes i projektet Duvemåla som syftade till att fler invandrarkvinnor i Umeåregionen skulle våga starta eget. På två år ökade andelen kvinnliga företagare med invandrarbakgrund med 50 procent. Visserligen från en mycket blygsam nivå.
- Vi blev nominerade till bästa europeiska projekt, men min chef förlöjligade hela tiden det vi gjorde, säger Maryam Osman.
Det var inte bara projektet som förlöjligades. Enligt Maryam fällde chefen negativa kommentarer om bland annat hennes kläder och ställde konstigt formulerade frågor som syftade på hennes religion och härkomst.
- Han har haft hatkänslor mot mig hela tiden. Jag vågade inte sitta och fika med de andra om han var med. Då gick jag hellre in på mitt rum. Det var jättejobbigt när alla satt i fikarummet och skrattade.
Sifs ombudsman Olle Heimersson ska begära förhandling med Almi.
- Jag anser att det finns så pass mycket i det här att vi ska agera. Det är en grannlaga uppgift att bevisa diskriminering, men vi har konkreta saker som går att styrka, säger han.
Sten-Anders Gustafsson, vd på Almi i Västerbotten, vill inte gå in på vad som framkommit i samtal med den berörda chefen och andra anställda.
- Men rent generellt kan jag säga att vi ser oerhört allvarligt och seriöst på det här. Det är oerhört tragiskt att en person känner sig diskriminerad, och vi kommer att göra allt för att reda ut det här och se till att det inte händer igen.
Frågan om Maryam Osman blivit förbigången när chefen anställde sin dotter anser Sten-Anders Gustafsson handlar mer om lagen om anställningsskydd.
- Vi diskvalificerar inte någon bara för att den personen har en koppling till företaget sedan tidigare. Barn intresserar sig ofta för sina föräldrars verksamhet. Hur många ser du inte på det lilla företaget SVT som har samma efternamn?