Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif kräver att uppgörelse för indiska IT-tekniker följs

De indiska IT-tekniker som tagits hit av IBM skulle få 25 000 kronor i månaden enligt en uppgörelse med Sif. Istället kan de ha fått 4 000 i månaden vilket gör Sifs regionchef Kjell Johnson upprörd.<br />
Publicerad
- Vi har en känsla av att Migrationsverket sköter det här med arbetstillstånden hipp som happ. Och inte heller arbetsgivarna verkar bry sig om arbetstillstånden, säger han.
I höstas skickade Länsarbetsnämnden Sif ett förslag om dispens för arbetstillstånd. Det gällde ett antal indiska IT-arbetare som skulle läras upp inom IBM.
- Det finns många olika varianter när det gäller utländsk arbetskraft. Om de är anställda i Sverige så kräver vi att de ska omfattas av kollektivavtal. Men de här är utlånade av IBM India Ltd och har då inget anställningsförhållande i Sverige, säger Bengt Engström, ombudsman på Sifs stockholmsavdelning.
- I det läget kan vi endast påverka genom att vi som remissinstans när det gäller arbetstillstånden också har möjlighet att ställa krav.
Senare deltog Sif i ett möte med Teknikarbetsgivarna, Migrationsverket och Länsarbetsnämnden. Efter förhandlingar var parterna, enligt Kjell Johnson, överens om att 150 personer fick komma hit för en så kallad kompetensöverföring, alltså för att lära sig och ta med kunskapen hem. Var och en skulle få vara här i maximalt två år och alla skulle ha minst 25 000 i månadslön.
- Det ingår i ett yttrande från AMS, som Migrationsverket ska ha då man tar ställning till arbetstillstånden. Där står också att arbetsmarknadens parter ska se till att överenskommelsen följs.
I december slog Sifklubben på IBM larm då man misstänkte att mer än 200 indiska IT-tekniker som varit på IBM det senaste året för att studera också arbetat. Senare har Sif fått uppgifter om att indier haft en månadslön på 4 000 kronor.
- Man har sagt att de också får en schablonersättning, men det har ju alla utländska konsulter, oavsett lön, säger Kjell Johnson.
Hur många underbetalda indier som finns i Sverige är oklart. I stockholmsregionen finns enligt Sif indiska IT-arbetare på flera IBM-företag och på Ericsson.
- Vi vet inte hur tillstånden fungerat. Ofta har klubbar lokalt sagt okej till att några får komma in. Det är först när det blivit en större omfattning som vi har blivit involverade. Nu har vi upptäckt att fler och fler dyker upp. På ett företag var det uppemot 265. Sedan rasslar det in nya och man vet inte hur många som åker hem, säger Bengt Engström.
- Det finns olika sidor av det här. En är att man gör jobbet här, en annan att man lär och tar med sig kunskapen hem, en tredje att man flyttar hela produktionen.
Kjell Johnson beräknar att det finns mellan 300 och 500 indiska IT-tekniker i regionen.
- Vi har märkt en tydlig trend under senaste halvåret. Flera företag vill skära ner här och flytta verksamhet till Indien. Att indierna är här är en del i processen, säger han.
Kjell Johnson är också förargad över att Migrationsverket, enligt en artikel i dagens Metro, inte vill kännas vid den träffade uppgörelsen.
- Vi ska nu ta kontakt med AMS och Migrationsverket och gå till botten med saken, säger han.
Sif ska också försöka påverka företagsledningarna. Om det blir nödvändigt kan förbundet ta till stridsåtgärder.
- Vi har inte diskuterat det här med Sifs ledning ännu. Men ytterst handlar det om att få till svenska kollektivavtal och rimliga villkor för indierna här, säger Kjell Johnson.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.