Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blev slagen på rumpan − Unionen stämmer ambassad

En kvinnlig anställd på Qatars ambassad fick ett hårt slag på rumpan av en manlig kollega. När kvinnan tog upp saken med sin chef uppmanade han parterna att be om ursäkt − till varandra. Nu stämmer Unionen ambassaden för att man inte utrett händelsen.
Ola Rennstam Publicerad
Qatars ambassad i Stockholm till vänster, Qatars flagga till höger.
En man på Qatars ambassad slog sin kvinnliga kollega hårt på rumpan när hon bytte färgpatron på en skrivare. Trots kränkningen utredde ambassaden aldrig saken. Foto: Linnea Andersson och Shutterstock.

Kvinnan arbetar som värdinna på Qatars ambassad sedan 2017. Den 25 juni i år skulle hon byta färgpatronen i en av ambassadens skrivare. När hon stod böjd över apparaten kom en manlig kollega gåendes i korridoren och utdelade ett hårt slag på hennes rumpa med sin hand när han passerade, samtidigt som han skrattade. Kvinnan beskriver att slaget var så hårt att det började sticka i huden.

Nästa dag tog hon upp händelsen med Qatars ambassadör och en diplomat. Därefter hände inget i ärendet förrän hon en tid senare hade ett samtal med diplomaten.

Annika Jonasson
Annika Jonasson

Han uppmanade vår medlem att hon och mannen skulle be varandra om ursäkt. För henne blev det ytterligare en kränkning, säger Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen som företräder kvinnan.

Arbetsgivare skyldiga att utreda

Enligt Unionen har Qatars ambassad inte vidtagit någon åtgärd för att utreda händelsen eller för att förhindra framtida trakasserier.

Enligt diskrimineringslagen är en arbetsgivare skyldig att utreda saken om de får kännedom om att det kan ha skett sexuella trakasserier, säger Annika Jonasson.

Nu har Unionen stämt ambassaden för brott mot diskrimineringslagen och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

Kollega söker Qatars ambassad för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Datorbutik låste ute personalen – stäms

Att inte komma in på sin arbetsplats kan ses som ett avsked. Det anser Unionen som stämmer en datorbutik som bytt lås och gått upp i rök.
Lina Björk Publicerad 9 december 2024, kl 06:04
Unionen stämmer en datorbutik i Stockholm för att ha låst ute en anställd och gått upp i rök. Händelsen ses som ett avsked och förbundet kräver 125 000 kronor i skadestånd för brott mot las och utebliven lön Foto: Per Danielsson/TT.

En morgon då säljaren skulle öppna dörren till sitt jobb upptäckte han att butiken bytt kodlås. När han ringde sin chef för att fråga efter den nya koden så fick han inget svar. Inte heller hans kollegor kom i kontakt med sin arbetsgivare som sedan augusti har gjort sig oanträffbar. 

Eftersom arbetsgivaren gått upp i rök jämställer Unionen händelsen som ett avsked. Förbundet stämmer därför Stockholmsföretaget på 125 000 kronor för brott mot las, samt utebliven lön. 

– I och med att arbetsgivaren har agerat och utelåst vår medlem, så kan vi inte se det på annat sätt än att man skilt honom från anställningen med omedelbar verkan. Och då ser vi det som ett avskedande, säger förbundsjuristen Cecilia Arklid, som företräder medlemmen i tingsrätten. 

Om arbetsgivaren går under jorden

  • Om en arbetsgivare inte svarar eller inställer sig till förhandling kan en tredskodom meddelas. 
  • En tredskodom innebär att tingsrätten eller Arbetsdomstolen helt går på den kärandes linje, alltså den part som är närvarande. 
  • Beslutet kan innefatta ytterligare rättsliga åtgärder för att driva in skulder eller verkställa domen.