Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

SAS-personal kritisk till förslag om nya regioner

Om Sif och HTF går samman ska förbundens totalt 33 avdelningar bantas ner till 19 enligt ett förslag. Men bland SAS-personalens fackliga aktiva och klubbarna på Gotland har förslaget väckt missnöje.<br />
Publicerad
- Vår största invändning är det geografiska. Man har gjort en uppdelning utifrån medlemsantal men inte tagit tillräcklig hänsyn till det geografiska och vart man reser, säger Martin Johansson, som är ledamot i HTF Stockholms avdelningsstyrelse liksom i förbundsstyrelsen.
Sif har i dag 20 och HTF 13 avdelningar i landet, med anställda ombudsmän och andra experter som ska hjälpa och stödja medlemmar, fackligt förtroendevalda och klubbar.
Varje avdelning har en vald styrelse, bestående av fackligt förtroendevalda i regionen, som också kan påverka uppåt i förbundet.
De cirka 3 500 organiserade SAS-anställda är en betydelsefull grupp inom HTF som har många små klubbar. SAS Tjänstemannaförening, med 1 600 medlemmar, är förbundets största klubb.
I dag tillhör SAS-personalen liksom Gotlandsklubbarna, på bland andra Destination Gotland och Svenska Spel, HTF:s avdelning i Stockholm.
Men enligt förslaget ska Sigtuna kommun, med Arlanda, höra till en region med arbetsnamnet Uppland; i huvudsak identisk med Sifs Upplandsavdelning med kontor i Uppsala.
Gotland ska tillhöra region "Söderort"; ett något större geografiskt område än det som i dag är Sifs Södertäljeavdelning.
- På Gotland finns ett starkt önskemål om att få fortsätta tillhöra Stockholm eftersom det resemässigt är lättare att ta sig dit när förtroendevalda ska på möten eller kurser, säger Martin Johansson.
Vad gäller SAS-personalen så handlar det, enligt honom, egentligen om en Arlandaproblematik eftersom flera företag på Arlanda har sitt huvudkontor i Stockholm eller på vägen dit.
- När ombudsmännen ska förhandla på ett företag där kontoret hör till Stockholm medan arbetsplatsen på Arlanda hör till Uppland måste två avdelningar förhandla tillsammans med klubben, vilket kan bli stökigt.
Martin Johansson påpekar också att förslaget innebär att en del av SAS Tjänstemannaförenings sektioner kommer att fortsätta att tillhöra Stockholmsregionen medan de övriga ska tillhöra "Uppland".
- Det innebär ju också en styrkemässig försvagning av klubben.
Arbetsgruppen bakom förslaget anser att man i och med den nya regionindelningen, där tillräckligt många medlemmar i varje region är en viktig faktor, nu sett till att varje avdelning får tillräcklig bärkraft.
En jämförelse mellan Sifs nuvarande avdelningar och de föreslagna nya regionerna visar att de största förändringarna sker i södra delen av landet där Sifs avdelning i Malmö och ena halvan av förbundets avdelning i Halmstad/Helsingborg slås ihop till en ny region medan den andra halvan slås ihop med Sif Borås.
Senast den 2 maj ska avdelningarna ha tyckt till om förslaget.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.