Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Så säger du upp dig snyggt

Att säga upp sig kan vara både jobbigt och svårt. Det finns dessutom en hel del regler att hålla reda på. Unionens rådgivare Lars Öst ger sina bästa tips.
Lina Jonsson Publicerad 27 augusti 2010, kl 14:04

Alla har nog drömt om det. Att slänga igen dörren till chefens kontor och stolt deklarera: nu är det nog, nu säger jag upp mig. Steven Slater, kabinanställd på flygbolaget Jet Blue, tog uppsägningen ett steg längre. Under en inrikesflygning i USA fick han slutligen nog av gnälliga passagerare och dålig arbetsmiljö.

– Jag slutar, ropade han i högtalarsystemet, varefter han tog två öl från serveringen, fällde ut rutschkanan för nödevakuering och gjorde en glidande sorti. På väg ut hann Slater även deklarera att passagerarna var idioter.

Men även om en snabb uppsägning kan kännas bra i hjärtat så kan det innebära vissa konsekvenser i framtiden.

– Dels kan arbetsgivaren hävda avtalsbrott om du inte arbetar kvar under din uppsägningstid, dels att man orsakat ekonomisk skada för företaget. Båda dessa kan resultera i ett skadeståndsanspråk från arbetsgivaren. I vissa fall kan man frånträda anställningen med omedelbar verkan, alltså utan uppsägningstid. Ett exempel på det är om arbetsgivaren hotar dig eller brukar våld, säger Lars Öst, rådgivare på Unionen.

En bra och schyst uppsägning ska helst vara skriftlig, med en kopia som chefen ska skriva under. I dokumentet ska det även framgå vilken dag som är den sista anställningsdagen.

– Det kan vara en god idé att höra av sig till facket och kolla upp anställningsavtalet och eventuellt kollektivavtal. I dessa framgår hur lång din uppsägningstid är, säger Lars Öst.

En dålig uppsägning är ungefär det omvända. En muntlig oövertänkt sorti, med kort varsel och dålig planering.

– Vill du lämna företaget ett visst datum ska du lämna besked till arbetsgivaren, eller en representant för företaget i så god tid att du hinner fullgöra den uppsägningstid du har.

Det finns egentligen ingen ångervecka när det gäller uppsägningar. Blir du däremot provocerad att säga upp dig kan det i vissa fall vara möjligt att hävda att det är du som blivit uppsagd. Att bevisa detta är dock inte helt lätt.

– Du kan aldrig räkna med att återta en uppsägning. Grunden är att gjort är gjort. Om uppsägningen skett i affekt, gått väldigt fort, och du inom en kort tid "tar tillbaka uppsägningen" kan det vara rimligt att hävda att den går att ångra, men du kan inte vara säker på det, säger Lars Öst.

Längden på uppsägningstid kan variera kraftigt och regleras vanligtvis av antingen kollektivavtal, enskilt avtal eller las. Under uppsägningstiden arbetar du under samma villkor som tidigare. Det finns inga krav på att slutföra projekt eller hjälpa till att hitta ersättare. Däremot rekommenderas att tidigt diskutera uppsägningen med din chef så att övergången blir så oproblematisk som möjligt.

– Jag tror man tjänar på att slutföra alla anställningar så snyggt som möjligt. Även om det skulle kännas bra att tala om för chefen att han är en skitstövel så tjänar ingen på det i längden.

Säga upp dig

Tips på bra avslut

  • Kontakta ditt fackförbund och kontrollera hur lång din uppsägningstid är.
  • Säg upp dig både muntligt och skriftligt och glöm inte att anteckna sista anställningsdag. På så sätt undviks eventuella missförstånd.
  • Du har samma villkor under uppsägningstiden som innan och måste stanna tiden ut. Undantaget kan vara om det förekommer våld på arbetsplatsen eller om du inte får ut någon lön.
  • Var lojal tiden ut. Du tjänar sällan på att ge chefen en känga. Branschen är mindre än man kan tro.
  • Var ute i god tid.
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.