Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Så säger du upp dig snyggt

Att säga upp sig kan vara både jobbigt och svårt. Det finns dessutom en hel del regler att hålla reda på. Unionens rådgivare Lars Öst ger sina bästa tips.
Lina Jonsson Publicerad

Alla har nog drömt om det. Att slänga igen dörren till chefens kontor och stolt deklarera: nu är det nog, nu säger jag upp mig. Steven Slater, kabinanställd på flygbolaget Jet Blue, tog uppsägningen ett steg längre. Under en inrikesflygning i USA fick han slutligen nog av gnälliga passagerare och dålig arbetsmiljö.

– Jag slutar, ropade han i högtalarsystemet, varefter han tog två öl från serveringen, fällde ut rutschkanan för nödevakuering och gjorde en glidande sorti. På väg ut hann Slater även deklarera att passagerarna var idioter.

Men även om en snabb uppsägning kan kännas bra i hjärtat så kan det innebära vissa konsekvenser i framtiden.

– Dels kan arbetsgivaren hävda avtalsbrott om du inte arbetar kvar under din uppsägningstid, dels att man orsakat ekonomisk skada för företaget. Båda dessa kan resultera i ett skadeståndsanspråk från arbetsgivaren. I vissa fall kan man frånträda anställningen med omedelbar verkan, alltså utan uppsägningstid. Ett exempel på det är om arbetsgivaren hotar dig eller brukar våld, säger Lars Öst, rådgivare på Unionen.

En bra och schyst uppsägning ska helst vara skriftlig, med en kopia som chefen ska skriva under. I dokumentet ska det även framgå vilken dag som är den sista anställningsdagen.

– Det kan vara en god idé att höra av sig till facket och kolla upp anställningsavtalet och eventuellt kollektivavtal. I dessa framgår hur lång din uppsägningstid är, säger Lars Öst.

En dålig uppsägning är ungefär det omvända. En muntlig oövertänkt sorti, med kort varsel och dålig planering.

– Vill du lämna företaget ett visst datum ska du lämna besked till arbetsgivaren, eller en representant för företaget i så god tid att du hinner fullgöra den uppsägningstid du har.

Det finns egentligen ingen ångervecka när det gäller uppsägningar. Blir du däremot provocerad att säga upp dig kan det i vissa fall vara möjligt att hävda att det är du som blivit uppsagd. Att bevisa detta är dock inte helt lätt.

– Du kan aldrig räkna med att återta en uppsägning. Grunden är att gjort är gjort. Om uppsägningen skett i affekt, gått väldigt fort, och du inom en kort tid "tar tillbaka uppsägningen" kan det vara rimligt att hävda att den går att ångra, men du kan inte vara säker på det, säger Lars Öst.

Längden på uppsägningstid kan variera kraftigt och regleras vanligtvis av antingen kollektivavtal, enskilt avtal eller las. Under uppsägningstiden arbetar du under samma villkor som tidigare. Det finns inga krav på att slutföra projekt eller hjälpa till att hitta ersättare. Däremot rekommenderas att tidigt diskutera uppsägningen med din chef så att övergången blir så oproblematisk som möjligt.

– Jag tror man tjänar på att slutföra alla anställningar så snyggt som möjligt. Även om det skulle kännas bra att tala om för chefen att han är en skitstövel så tjänar ingen på det i längden.

Säga upp dig

Tips på bra avslut

  • Kontakta ditt fackförbund och kontrollera hur lång din uppsägningstid är.
  • Säg upp dig både muntligt och skriftligt och glöm inte att anteckna sista anställningsdag. På så sätt undviks eventuella missförstånd.
  • Du har samma villkor under uppsägningstiden som innan och måste stanna tiden ut. Undantaget kan vara om det förekommer våld på arbetsplatsen eller om du inte får ut någon lön.
  • Var lojal tiden ut. Du tjänar sällan på att ge chefen en känga. Branschen är mindre än man kan tro.
  • Var ute i god tid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.