Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Regeringen har dålig känsla för hur arbetsmarknaden fungerar"

Att koppla a-kasseavgiften till ansvarsfulla löneavtal är ett helt nytt grepp anser Sifs förbundsekonom Gösta Karlsson. Han är starkt kritisk till hur regeringen resonerar i budgeten.
Publicerad
Ansvarsfull lönebildning leder till lägre arbetslöshet och tvärtom menar regeringen i sin budgetproposition. Därför ska skillnaden i avgifter till olika a-kassor öka. Den med låg arbetslöshet får lägre avgift, medan den a-kassa som har hög arbetslöshet kostar mer att vara med i.
- Det är något helt nytt. Regeringen förbehåller sig rätten att gå in och korrigera ingångna avtal. Dessutom är det bara en part som ska straffas, säger Gösta Karlsson.
Det kan, anser han, leda till att parterna kör på utan att ta ansvar för samhällsekonomin, eftersom man inte kan vara säker på att det man kommer överens om i slutänden är det som gäller.
- Då får man inte en löneutveckling som är så bra.
Gösta Karlsson är dessutom tveksam till om avtalen verkligen styr arbetslösheten i en bransch, såsom hävdas i budgetpropositionen. Han upplever snarare att regeringen flyttar fram positionerna för att få större kontroll över lönebildningen.
- De ägnar sig åt ett finlir i detaljerna som är stötande tycker jag. Jag gjorde en liten beräkning. Jag använde sökmotorn i finansplanen och slog på tillväxt. Då fick jag 51 träffar. Sedan sökte jag på ordet kontroll och fick 81 träffar. Det reagerar jag på. Det är kontroll, kontroll, kontroll. Jag följer med intresse hur man tänker lösa det här med dagisens intygsplikt. Det är inte många dagis som har fungerande datorsystem.
Andra saker som Gösta Karlsson reagerat på i budgetpropositionen är begränsningen i a-kassan för deltidsarbetslösa, de ytterligare två karensdagarna i a-kassan och nyfriskjobben.
- Inriktningen att sänka arbetslösheten är positiv, och att man vill göra det med riktiga jobb och inte åtgärder. Men jag är negativ till metoden. Är det så att den som blir sjuk kan bli av med sitt jobb efter sex månader?
Åsa Holmgren, även hon förbundsekonom, reagerar mot att förmånsvärdet på hem-PC fördubblas nästa år.
- Det påverkar Sveriges IT-utveckling och kan leda till minskat teknikintresse, särskilt bland unga. Reformen med hem-PC placerade Sverige i topp i världen. Att man tar bort skattelättnaderna visar att regeringen inte är särskilt intresserad av ett Sverige som ledande IT-nation i framtiden.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.