Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Otillräckliga insatser för att bekämpa ohälsan"

Som väntat aviserar regeringen krafttag mot ohälsan i det budgetförslag för 2003 som presenterades i dag. Men facken tror inte åtgärderna räcker.
Publicerad
Kostnader för sjukskrivningar och förtidspensioner väntas uppgå till minst 111 miljarder kronor nästa år. Det är en sjättedel av statsbudgeten.
I den förra budgeten presenterade regeringen ett elvapunktsprogram mot ohälsan. Sedan dess har sjukskrivningarna fortsatt raka i höjden.
Regeringens mål är att sjukskrivningsdagarna ska halveras till 2008.
Några av de åtgärder man vill genomföra är:
- att sjuka ska få snabbare behandling genom att mer resurser tillförs
- att alla långtidssjukskrivna ska få en egen kontaktperson på försäkringskassan.
- att det förebyggande arbetsmiljöarbetet stärks genom att man tillför pengar till de regionala skyddsombuden och för utbildning av personal på företagshälsovården.
- att deltidssjukskrivning ska vara utgångspunkten vid sjukskrivning.
- att förtidspensionering ska tidsbegränsas till tre år. Efter det ska det, efter prövning, finnas möjlighet till en förlängning.
Regeringen poängterar att kampen mot ohälsan ska ske i samverkan med arbetsmarknadens parter. Man kommer senare att lägga fram förslag om ändrade regler så att arbetsgivarna, som det heter, "får starkare ekonomiska drivkrafter att ta ansvar för arbetsvillkoren och för förebyggande och rehabiliterande arbete. Man hoppas förslaget ska träda i kraft den första juli nästa år.
I dag la regeringen även fram ett lagförslag som innebär att arbetsgivare med mer än tio anställda ska redovisas medarbetarnas sjukfrånvaro i årsredovisningen. På det viset hoppas regeringen att arbetsgivares intresse för att vidta åtgärder ska öka.
TCO:s ordförande Sture Nordh anser att regeringens planerade åtgärder mot ohälsan är otillräckliga.
- Det krävs ett helhetsgrepp för att långsiktigt minska stressen och öka inflytandet för de anställda över sitt arbete och sin arbetstid. Det saknas i regeringens förslag, säger han i en kommentar.
Även Sifs förbundsekonom Lillemor Gladh är tveksam till budgetförslaget:
- Det är bra att man skärper tonen mot arbetsgivarna vad gäller rehabiliteringsansvaret. Men det är fel att man också skärper tonen mot de sjukskrivna då man bland annat vill att förtidspensioneringar ska omprövas efter tre år. Och det här med att man ska utgå från deltidssjukskrivningar vid sjukskrivningar är svårförståeligt.
- För övrigt så räcker inte de här insatserna för att stoppa utvecklingen. Man måste gå till roten med det onda och då kan regeringen inte göra så mycket. Det man måste jobba med är att arbetsmiljöarbetet tas mer seriöst på arbetsplatserna, säger Lillemor Gladh

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Kontaktade facket när lönen uteblev – förlorade jobbet

Efter två månader utan lön fick kvinnan nog och kontaktade Unionen för hjälp. Det fackliga medlemskapet fick hennes chef att se rött och han avslutade hennes anställning samma dag. Nu har Unionen stämt Stockholmsföretaget – för tionde gången.
Ola Rennstam Publicerad 27 mars 2025, kl 06:06
Stockholmsföretaget avslutade rekryteringschefens provanställning när det framkom att hon var medlem i Unionen. Nu har Unionen - återigen - stämt arbetsgivaren i Stockholms tingsrätt. Foto: Kollega/Magnus Lejhall/TT

Den 46-åriga kvinnan hade arbetat som rekryteringschef på företaget i byggsektorn i två månader och betraktades som en nyckelperson på bolaget. Men den 3 december förra året valde hennes chef att plötsligt avsluta hennes provanställning. Enligt Unionen var orsaken att rekryteringschefen hade kontaktat förbundet eftersom hon inte fått någon lön för de två månader hon arbetat på företaget.

När Unionen kontaktade arbetsgivaren och ställde krav på att lönen skulle betalas ut slog kvinnans chef bakut. Han uttryckte stort missnöje över att hon var medlem i facket och bara några minuter efter deras samtal fick hon ett mejl med texten: ”Med dagens besked kring Unionen så sägs ditt anställningsavtal upp med omedelbart”. Chefen bad henne även att lämna in passerkort och radera allt arbetsmaterial i datorn.

Unionen har nu stämt byggföretaget för brott mot föreningsrätten, och kräver 80 000 kronor i skadestånd till medlemmen och lika mycket till förbundet.

– Vi menar att arbetsgivarens agerande talar för att det är medlemskapet i Unionen som är anledningen till att provanställningen avbröts, vilket talar för föreningsrättskränkning i det här fallet, säger Franziska Brüggemann, förbundsjurist på Unionen som driver ärendet.
 

Avbröt anställning utan att varsla

Enligt lagen kan en arbetsgivare avbryta en provanställning i förtid – utan att ange något särskilt skäl. Däremot är man skyldig att varsla arbetstagaren och den fackliga organisationen om detta minst två veckor i förväg, vilket byggföretaget inte gjort. Därför stämmer Unionen även bolaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

– Givetvis ska en arbetsgivare betala ut lön för hela tiden som någon har arbetat. Vi kan se att vår medlem har tjänat in den här lönen, men vi får avvakta vilka skäl som arbetsgivaren kommer att anföra till att man inte betalat, säger Franziska Brüggemann.

Provanställning

En arbetsgivare har rätt att avbryta en provanställning i förtid – utan att ange något särskilt skäl. Däremot är man skyldig att varsla arbetstagaren och den fackliga organisationen om detta minst två veckor i förväg.

Stämt företaget tio gånger

De senaste tre åren har Unionen stämt företaget, och ett annat bolag med samma ägare som senare försattes i konkurs, sammanlagt tio gånger. I samtliga fall har det handlat om att medlemmar som inte har fått ut sin lön och annan ersättning. Bolagets ägare har en lång rad konkurser bakom sig.

Malin Wulkan är Unionens chefsjurist. Hon menar att det är svårt för facket att få bukt med arbetsgivare som beter sig på det här sättet.

Malin Wulkan
Malin Wulkan.

– Våra medlemmar hamnar i en utsatt situation, de förlorar sin tjänst och det tar lång tid innan de får ut sin lön. Det är dessvärre inte så mycket Unionen kan göra åt frågan om näringsförbud. Vår roll är att bevaka medlemmarnas rättigheter så att de får de ersättningar de ska och att anställningsavtalen följs – görs inte det kan vi förhandla och ytterst stämma företaget, säger hon.

Hur kan en företagare upprepade gånger strunta i att betala ut lön till medarbetarna och avsluta provanställningarna i förtid?

– Som utomstående är det svårt att förstå hur det kan vara en affärsidé, det är dyrt att rekrytera och att lära upp. Men det är samhället som måste agera. Från Unionens sida skulle vi inte ha problem med ett skarpare regelverk men det är ingen fråga som drivs aktivt nu.

Chefen: ”Vi följer reglerna”

Företaget avböjer att kommentera tvisten. I ett mejl till Kollega skriver företagsledaren att bolaget följer de regler som finns, både föreningsrättsliga och las. ”Är det så Unionen har en annan uppfattning välkomnar vi en rättslig process som bringar klarhet i frågan. Vi är trygga i vår ståndpunkt och agerande. ”

Unionens stämningar mot bolaget:

24 feb 2025: Provanställning avbryts i förtid för en testare. Unionen kräver bolaget på fyra uteblivna månadslöner samt semesterersättning.

14 okt 2024. Provanställning avbryts i förtid för en ekonomiassistent. Unionen kräver bolaget på en utebliven månadslönsamt semesterersättning.

15 okt 2024. Provanställning avbryts i förtid för en UX-utvecklare. Unionen kräver bolaget på två uteblivna månadslöner samt semesterersättning.

3 juni 2024. Provanställning avbryts i förtid för en försäljare och tf försäljningschef. Unionen kräver bolaget på två uteblivna månadslöner samt semesterersättning.

26 februari 2024. Provanställning avbryts i förtid för en full stack developer. Unionen kräver bolaget på en utebliven månadslön samt semesterersättning.

12 januari 2024. Provanställning avbryts i förtid för en rekryteringschef. Unionen kräver bolaget på en utebliven månadslön samt semesterersättning.

14 juli 2023. Provanställning avbryts i förtid för en marknadsföringschef. Unionen kräver bolaget på en utebliven månadslön. Bolaget har ett annat namn samt semesterersättning.

3 mars 2023. Provanställning avbryts i förtid för en UX-designer. Unionen kräver bolaget på en och halv utebliven månadslön samt semesterersättning.

3 augusti 2022. Provanställning avbryts i förtid för en kalkylchef. Unionen kräver bolaget på en utebliven månadslön samt semesterersättning.

20 juli 2022. Provanställning avbryts i förtid för en projektledare. Unionen kräver bolaget på drygt två uteblivna månadslöner samt semesterersättning.